Mange steder i Frogn, som langs veien forbi jordbærutsalget ilt Per Fredrik Saxebøl, i retning Hvitsten, står det flere titalls "snødekte" trær. Og det samme gjelder andre steder på Østlandet og så langt nord som til Trøndelag. Ikke et løv er tilbake, og ved nærmere ettersyn er hele treet pakket inn i heggspinnmøllens spindelvev.

Og meldingene har tikket inn til Universitetet på Ås. Der forklarer de at det har vært et ekstra stort utbrudd av møllen i år, og den milde vinteren kan være en av årsakene til at det i år er "møllens år".

Eksperter understreker at dette skjer en gang hvert 10-12 år, og at sommerfugllarven som etter hvert forpupper seg, ikke angriper annen vegetasjon enn heggen. All annen vegetasjon i nærheten forblir urørt. Trærne har en innebygd kjemisk forsvarsmekanisme som gjør at det i løpet av sensommeren og høsten vil skyte nye blader på trærne. De produserer stoffer som mer eller mindre er giftige for insektene.

Og selv om det en stund kan se aldri så spøkelsesaktig og dødt ut, skader ikke møllangrepene trærne. Og det er heller ingen måte å unngå møllangrepet på annet enn å hogge ned trærne, som eksperter påpeker som en dramatisk, unødig øvelse. For våren etter vil heggen på nytt stå med hvite, skarpduftende blomster.