Ellinor Rafaelsen - suksessforfatteren fra Drøbak - sitter i en sofa i hybelleiligheten hun leier i Longyearbyen. Her har hun skrevet de fleste sidene i den nye serien «Polarnetter», som Cappelen lanserte 4. august. Mye av handlingen er lagt til Svalbard.

– Dramatikk, erotikk og romantikk ligger i kø her på Svalbard. Det har vært få kvinner her, noe som danner grunnlag for drama og sjalusi, og det passer godt inn i seriemarkedet, sier forfatteren.

Det vil komme en bok i salg hver sjette uke, og det er lagt opp til mellom tolv og femten bøker.

På tredje året

Ellinor Rafaelsen kom til Svalbard første gang i 1999, og bodde her i ett år. Siden har hun vært tilbake minst én gang i året. I 2006 flyttet hun tilbake til Longyearbyen, for å bli ett år. Nå er hun i gang med det tredje.

– Jeg har sluttet å si når jeg skal ned. Hver gang jeg har vært på fastlandet og landingshjulene tar bakken på flystripa her i Longyearbyen tenker jeg «gud, så godt», og jeg kjenner roen fyller meg med det samme. Jeg har fått helt andre perspektiver her enn på fastlandet, sier hun.

Ro i mørketida

Den beste roen finner hun i mørketida, fra november til februar, da sola er så langt under horisonten at det er vinternatt hele døgnet.

– Jeg får en god ro når det er mørkt. Når det er lyst vil jeg bare ut og nyte naturen og godværet og ikke kaste bort tiden inne, forteller hun.

For å klare å holde en fast døgnrytme har hun sitt eget system.

– Jeg pleier å trekke fra gardinene om morgenen og tenne alle lampene jeg har inne i leiligheten. I fem-seks-tida på ettermiddagen trekker jeg gardinene for og stenger mørket ute, samtidig som jeg demper belysningen inne og tenner stearinlys. Da er det kveld, forklarer Rafaelsen.

Fikk kreft

For en tid siden fikk Ellinor Rafaelsen diagnosen brystkreft. I et åpenhjertig intervju i Akershus Amtstidendes papirutgave fredag 8. august, forteller hun om kreftsykdommen.

– Å fjerne et bryst er ingen katastrofe. Jeg har tenkt mye på hva som er viktig i livet, og det er ikke lenger så viktig å strutte foran, men ha en god helse og fortsette livet mitt som før. Jeg har vært rolig hele tiden og tror på at vi får en kraft utenfra når vi ber om det. Jeg har sendt bønner til hjelpen som jeg tror på, og har vært rolig hele tiden, sier hun.

LES HELE DET ÅPENHJERTIGE INTERVJUET MED SUKSESFORFATTEREN I AKERSHUS AMTSTIDENDES PAPIRUTGAVE 8. AUGUST