Siste, 07:37: 84 mennesker er bekreftet døde etter terrorangrepet i Nice, opplyser det franske innenriksdepartementet. Ytterligere 18 er livstruende såret.

– Frankrike ble rammet på sin nasjonaldag, symbolet på frihet, sa presidenten i en sorgtung tale som ble sendt på TV til det franske folk like før klokka 4 fredag morgen.

Hollande sier angrepet sent torsdag kveld unektelig bar preg av terror. Presidenten opplyser videre at flere barn er blant de drepte.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve bekrefter samtidig at tallet på drepte er steget til minst 80. Tilstanden er kritisk for 18 av de sårede.

Det har foreløpig ikke kommet inn meldinger om skadde eller drepte nordmenn. Kjenner du noen fra vårt distrikt som er i Nice, ta kontakt med journalist Marte Marie Frisell på telefon: 45264880.

Grusomme scener

Det var under feiringen av den franske nasjonaldagen at en lastebil kjørte inn i en folkemengde som hadde møtt opp for å se på fyrverkeriet ved havnepromenaden Promenade des Anglais.

Bilen fortsatte to kilometer før sjåføren ble skutt og drept av politiet. Vitner beskriver grusomme scener og forteller at vrakdeler fløy i luften mens bilen pløyde seg gjennom folkemengden. Ifølge Christian Estrosi, som leder regionen Provence Alpes Cotes d'Azur, var bilen lastet med granater og våpen. Estrosi var inntil nylig ordfører i Nice.

– Dette er den verste tragedien i Nices historie, skriver han på Twitter.

Etter angrepet lå flere titall døde personer på bakken, og stranden ved havnepromenaden ble nærmest omgjort til et feltsykehus, ifølge lokalavisen Nice-Matin.

Fant ID-kort

Foreløpig har ingen tatt på seg ansvar for angrepet. En politikilde sier til nyhetsbyrået AFP at det er funnet identitetskort som tilhører en 31 år gammel franskmann med tunisisk bakgrunn i lastebilen.

– Etterforskere jobber for å finne ut om sjåføren handlet alene eller om han hadde medsammensvorne som kan ha flyktet, sier talsmann innenriksdepartementet Pierre-Henry Brandet.

– Kom rett mot oss

Millitæret er i området i etterkant av terrorangrepet Det er mange nordmenn på ferie i Nice for tiden, men utenriksdepartementet har foreløpig ingen indikasjoner på at noen av dem er drept eller såret i Nice. Folk oppfordres til å ta kontakt med pårørende.

Flere ferierende nordmenn forteller at de er kommet tett på hendelsen. Norske Petter Ødegaard sier til VG at gatene var fulle av folk før lastebilen begynte å kjøre ned folk.

– Jeg krysset tilfeldigvis veien for å komme meg ut av folkemengden, da det kom rare lyder og skrik. Det var lastebilen som traff folk. Jeg så folk bli slukt under lastebilen som raste inn i folkemengden, etterfulgt av masse skudd. Da begynte jeg å løpe mot hotellet, sier han.

Kristian Julius fra Stockholm beskriver angrepet slik overfor Aftonbladet :

– Bilen kjørte uten lys. Den kom mot oss. Vi kastet oss til siden i siste sekund. Det lå flere døde på veien. Det var panikk. Folk var hysteriske. Vi sprang ned til stranden i frykt for at den skulle ha med sprengstoff, sier han.

Grensevakt

President Hollande opplyser at han har mobilisert reservestyrkene i både hæren og politiet som følge av angrepet. Styrkene skal spesielt settes inn for å kontrollere Frankrikes grenser.

Unntakstilstanden som har råden siden terrorangrepet som kostet 130 menneskeliv i Paris i fjor, forlenges dessuten i tre måneder.

Blodbadet i Nice skjedde få timer etter at den franske regjeringen kunngjorde at unntakstilstanden ikke skulle forlenges etter 26. juli.

I TV-talen fredag morgen sa Hollande at Frankrike skal styrke sin rolle i kampen mot ekstremistgruppa IS i Irak og Syria etter angrepet i Nice. Ingen gruppe hadde så langt tatt på seg ansvaret for drapene på minst 80 mennesker under nasjonaldagsfeiringen i den sørfranske havnebyen.

Fakta om angrepet i Nice

  • En stor, hvit lastebil kjørte i 23-tiden torsdag kveld inn i en stor folkemengde på Promenade des Anglais i Nice i Sør-Frankrike.
  • Minst 80 mennesker ble drept, flere av dem barn. Titalls er såret, og tilstanden er kritisk for 18 av de overlevende, opplyste innenriksdepartementet fredag morgen.
  • President François Hollande omtaler angrepet som terror, mobiliserer hærens reservestyrker og forlenger unntakstilstanden i tre måneder.
  • Føreren av lastebilen ble skutt og drept etter å ha kjørt hele to kilometer inn i folkemengden. Bilder av kjøretøyet viser at fronten er full av kulehull. Regionspresident Christian Estrosi sier tunge våpen er funnet i lastebilen.
  • Mange mennesker var samlet ved havnepromenaden torsdag kveld for å se på fyrverkeriet under feiringen av den franske nasjonaldagen 14. juli.
  • Det ble også meldt at en eller flere gjerningspersoner løsnet skudd, men det har ikke myndighetene bekreftet.
  • Påtalemyndigheten i Paris har startet terroretterforskning av angrepet. Ingen har så langt tatt på seg ansvar for angrepet.
  • Øyevitner beskriver kaotiske tilstander på åstedet. Flere timer etter angrepet lå titalls døde mennesker som var dekket med hvite lakener, på bakken.
  • Innenriksdepartementet skal avklare om føreren av lastebilen handlet alene eller ikke.
  • Hollandes skal møter landets forsvars- og sikkerhetssjefer i Paris fredag.