Det skriver SpareBank 1 Forsikring i en pressemelding. Bilister havner i problemer ved det første snøfallet eller når det fryser på for første gang hver eneste høst.

– Bremselengden på snø øker drastisk om du ikke har skiftet til vinterdekk når den første snøen kommer. I 40 kilometer i timen vil du bruke 60 meter på nedbremsingen, mot 30 meter om du har byttet til vinterdekk, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring.

Skyggepartier

Klassikeren er snøen som kommer når man er på hytta på fjellet – mens vinterdekkene ligger hjemme i garasjen.

– Er du på hytta og det har kommet snø, bør du vente til snøen smelter eller få hjelp av noen som kan komme med vinterdekk eller kjetting, sier Nielsen.

Det første snøfallet blir ofte varslet i god tid av forsikringsselskap, vegvesen og politi.

– Andre skader oppstår ved at det i skyggepartier har fryst på over natta, hvor veibanen ellers er tørr. Derfor skjer flere utforkjøringer tidlig på dagen når folk er på vei til jobb. I slike tilfeller vil kundene som regel få et raskt oppgjør med full dekning, sier Nielsen.

Mønsterdybde

Kjører man uten tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, risikerer man en anmeldelse fra politiet.

– Vi forholder oss til det som har med veigrep å gjøre, i hovedsak mønsterdybde. Det er per definisjon ikke ulovlig å kjøre med sommerdekk på vinteren, men så fort det skjer noe som skyldes dårlig veigrep så vil du du bli anmeldt, sier Finn Erik Grønli, politioverbetjent ved Trafikkorpset i Oslo Politidistrikt.

Kravet til mønsterdybde er tre millimeter i perioden 1. november til første mandag etter 2. påskedag. Det samme gjelder for sommerdekk, selv om politiet på ingen måte anbefaler å bruke sommerdek vinterstid. Vinterdekkene har en annen gummiblanding enn sommerdekk, som gir bedre grep på vinterføre.

– Hovedpoenget er at du som bilist selv har ansvar for å ha tilstrekkelig veigrep i forhold til føre, sier Grønli.

I tillegg til reaksjon fra politiet, kan forsikringsselskapet mene at du har opptrådt grovt uaktsomt, og da risikerer bilisten en avkortning på forsikringen på opp mot 30 prosent av skadekostnaden.

- Konklusjonen er at det er smart å bytte dekk tidlig, og i alle fall ikke kjøre om du er i tvil om du har veigrep. En ting er at det fort blir dyrt, men verre er det at du risikerer å skade deg selv eller andre, sier Nielsen.