For bileierne betyr høsten at det er tid for få på vinterdekkene igjen. Den første snøen har allerede falt i fjellområdene flere deler av landet – og mange har startet dagen med å skrape is av rutene.

Et fast spørsmål i denne sammenhengen er dette: Når skal man egentlig legge om til vinterdekk?

Her er regelen både klar, og litt uklar. Har du piggdekk, kan du legge om fra 16. oktober i landets tre nordligste fylker.

For resten av landet er det 1. november som gjelder. Før det skal du etter forskriften ikke kjøre med piggdekk.

Piggfrie vinterdekk er det derimot ingen regler for. Disse kan du i utgangspunktet kjøre med hele året, selv om det frarådes fordi disse dekkene har langt dårligere egenskaper på sommeren, kontra vinteren.

Men nettopp piggdekk-regelen gjør nok at mange tenker at det er "fasiten" for alle vinterdekk.

 

UP på Facebook

– Ja, dette med tidsfrister for dekkskift er noe jeg får mange spørsmål om. Det er tydelig at mange er usikre her, og frykter de kan få bot hvis de skifter dekk for tidlig. Det er en frykt som er temmelig ubegrunnet, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Denne usikkerheten har tydeligvis også Utrykningspolitiet (UP) fått med seg. Nå går de nemlig ut med en klar melding på sin Facebook-side:

Reglene for bruk av dekk, samt dekkskifte er relativt klare, men reglene er utgangspunkter. De må derfor kombineres med individuelle vurderinger, samt en god porsjon klokskap og sunn fornuft. Det er hensynet til best mulig trafikksikkerhet som må være avgjørende. Det går med andre ord ikke an å gi presise og konkrete råd eller veiledning til alle på en gang.

Lovens krav er tydelige

UP understreker at flere faktorer spiller inn rundt spørsmålet om du bør skifte til vinterdekk nå – eller fortsette å kjøre på sommerdekk:

Hvor i landet du befinner deg, hvor du har planer om å kjøre i relativ nærmeste fremtid. Vegforholdene er så forskjellig som det går an for tiden - blant annet fra nord til sør og fra by til fjell.

Lovens krav er imidlertid tydelige på at kjøretøy ikke må brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret – om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, eller kjetting. UP kommer i år som tidligere år, til å håndheve disse reglene med godt skjønn i overgangsperiodene. Hensynet til trafikksikkerheten vil være den avgjørende faktoren i det enkelte tilfellet.

Ikke ta sjansen

Med andre ord: Det er forholdene på veiene som teller, ikke kalenderen.

Brooms bilekspert har en klar anbefaling til de som måtte være i tvil:

– Ja. det er så enkelt som dette: Er du usikker på om du trenger vinterdekk, da synes jeg du skal legge om. Å bruke sommerdekk når det er is eller snø på veien er helt uforsvarlig og kan få livsfarlige konsekvenser. Dessverre ser vi hvert år at mange venter for lenge. Plutselig er det vinter. Og har man ikke lagt om til vinterdekk da, skal man absolutt ikke ta noen sjanser. Da må bilen stå, sier Benny.