– Vi har vært forberedt på at det ville komme ulykker, men er overrasket over at det er godt voksne som skader seg, og det alvorlig. I én sak falt en person i 40-årene stygt på et ståbrett, og ble påført alvorlige skader. Vi har også flere andre tilfeller hvor godt voksne har skadet seg, sier Espen Opedal, leder i Tryg Forsikring.

De små elektriske kjøretøyene har vært i handelen noen år, men i vår har salget eksplodert. Kvaliteten har blitt bedre, og flere modeller er på markedet. 

Ståbrettene tåler over 100 kilo, og mange foreldre vil gjerne prøve for å sette seg inn i hvordan de virker. 

– Det er faktisk vanskeligere enn det ser ut til, og vi advarer mot å ta lett på disse brettene. Voksne som prøver det for første gang bør holde seg fast, gjerne i en annen voksen eller i et rekkverk. Det er påfallende at barn og unge ser ut til å beherske ståbrettene bedre enn mange voksne, sier han. 

Ståbrettene likestilles med sykler i trafikken, og kan følgelig brukes deretter. 

Brettene er nå så populære at man kan trygt si at det hersker en ståbrett-feber over hele landet. Først og fremst blant ungdom, men også barn i svært ung alder har tatt dem i bruk. 

– Siden aldersgrensen forsvant, ser vi nå barn helt ned i 6-årsalderen på motoriserte brett. Mange bruker ikke hjelm. Det bekymrer oss, fordi små barn ikke har utviklet den samme trafikkforståelsen som eldre ungdommer. Dette er ikke et uskyldig leketøy, men noe som kan forårsake store skader. Foreldre bør sørge for at barna får øvd seg lenge og grundig på et trygt sted før de får dra ut på egen hånd, oppfordrer Opedal.

Det var 10. april i år at aldersgrensen på små elektriske kjøretøy som el-sparkesykler, ståbrett og ståhjulinger ble opphevet av myndighetene. 

Ståbrett som selges i Norge skal ikke kunne gå fortere enn 20 km/t. Det er ikke krav til hjelm eller beskyttelsesutstyr.

– Derfor ser vi at mange unnlater å bruke hjelm eller annet sikkerhetsutstyr, og det er ikke bra. Skulle ulykken være ute og man faller av, er det små marginer som avgjør om man treffer noe med hodet først eller ikke. I tillegg er det å bremse et ståbrett i fart langt mer krevende enn å bremse med en tråsykkel, sier Espen Opedal. (ANB)