Taket lettet nesten på Bjørnemyr skole da fjerdeklassingen Nabait Belay, sammen med 200 andre elever, sang årets TV-aksjonssang med musikere fra Den kulturelle skolesekken.

TV-aksjonen NRK 2017 går til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt. Den kulturelle skolesekken i Akershus støtter aksjonen ved å gi bort en konsert til fire skoler, og først ut var Bjørnemyr skole på Nesodden.

Jeg synger din sang, min venn

Konserten heter «Jeg synger din sang, min venn», og i tillegg til at musikere og elever sang årets TV-aksjonssang på arabisk, fikk elevene også høre sanger fra mange andre land, på mange språk.

To av musikerne, Benedikte Kruse og Nina Mortvedt, bor begge på Nesodden og syntes det var hyggelig å opptre på hjemmebane:

– Vi har gledet oss veldig til å skape en fin stund sammen med elevene ved Bjørnemyr. Ekstra stas er det når skolen selv har overskudd og motivasjon til å bidra med egne ressurser, slik Bjørnemyr gjør. Elevene har lært seg den syriske sangen, de har fått eierskap til prosjektet, og dette skaper engasjerte barn. Det er naturlig for oss å samarbeide med UNICEF, da noe av poenget med vår konsert, som vi har holdt i flere år, er å knytte bånd og skape interesse på tvers av de mange kulturene vi har i landet vårt.

Fungerende Nesodden-ordfører Erik Adland, som selv er en trofast bøssebærer, var også til stede på Bjørnemyr. Han var imponert over elevene og hadde følgende budskap:

– Det var virkelig gøy å høre dere synge, dere var så flinke! Vi tar det kanskje som en selvfølge at vi får lære nye ting på skolen hver eneste dag, men slik er det ikke for alle. Denne TV-aksjonen dreier seg om å samle inn penger til barn i andre land slik at de også skal få mulighet gå på skole. Nå håper jeg at mange av dere tar med dere en voksen og bærer bøsse søndag 22. oktober, avsluttet han.

Solidaritet på tvers av kulturer

– Det er en stor glede for oss å kunne støtte TV-aksjonen på denne måten, sier Cathrine Haakonsen, leder for Den kulturelle skolesekken i Akershus.

– Både akademisk og kulturell dannelse er avgjørende for et lands utvikling, og vi mener at denne konserten vil gjøre at elevene får økt forståelse for, og blir nysgjerrige på andre kulturer. Vi mener dette igjen bidrar til at elevene kan føle solidaritet med barn som rammes av krig og konflikt.

Elevrådsleder ved Bjørnemyr, Juni Wedege, kunne også opplyse om at alle pengene skolen får inn på sin årlige kulturkveld senere i høst vil gå til TV-aksjonen.

– Vi syns det er viktig at barn som lever med krig i landet sitt skal få det bedre.

Utdanningens betydning

Når barn i krig og konflikt ikke får utdanning, står et helt lands fremtid på spill. Ett av fem barn i krigs- og konfliktområder står i dag uten skolegang. UNICEF jobber målrettet for at barn ikke skal få ødelagt fremtiden på grunn av voksnes kriger og konflikter. TV-aksjonen 2017 skal gi utdanning til barn i Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan.