Fredag ettermiddag banket ordfører Christian Hintze Holm og Hans Jürgen Schorre på døren til Nadeem Dar i Menighetshuset på Nesodden.

Med seg hadde de en lovnad fra UDI om at han ikke ville bli sendt ut av Norge før klagen hans på utvisningsvedtaket er ferdigbehandlet, og da kun dersom vedtaket opprettholdes.

– I dag skal jeg være med barna mine. Og i kveld skal jeg sove, sier en tydelig rørt og lykkelig Nadeem Dar til Amta.

Politisk skandale

Beskjeden om at Dar trygt kan bevege seg utenfor Menighetshuset, hvor han har vært i kirkeasyl i nesten 15 måneder, fikk ordføreren og Schorre under et møte med UDI fredag. Med seg hadde de også biskop Helga Haugland Byfuglien og varaordfører Harald Tronvik.

– Det vil være en politisk skandale dersom de lyver om dette, understreket ordføreren da han møtte Dar.

– Nei, de kan ikke tulle med dette. Nå skal jeg flytte hjem, smilte Nadeem Dar tilbake.

– Jeg skal gå. Jeg skal ikke bruke bilen, jeg skal gå hjem, fortsetter han.

Ser framover

Sammen med kona Shahida og ordføreren rusler Dar utenfor porten til veien som leder opp til Menighetshuset. Så langt har han ikke beveget seg siden han gikk i kirkeasyl i februar 2009.

– Jeg er veldig fornøyd nå. Og jeg håper resultatet av behandlingen blir positiv. Jeg ser videre, forteller Dar, som nå får komme hjem til huset på Fjellstrand på dagen åtte år etter at han ankom Norge for første gang, den 23. april 2002.

Ordføreren og Dars støttegruppe er glade for at tiden i kirkeasyl nå er over, men tar ikke seieren på forskudd.

– Vi har vunnet slaget, men vi har ikke vunnet krigen, understreker Hintze Holm.

Hjem for å spise

Under besøket fra ordføreren banker det på døren til rommet hvor Nadeem Dar har tilbragt de siste drøye 14 månedene. Det er spørsmål fra kjøkkenet om han vil ha litt salat og brød.

– Ikke i dag! svarer Dar med et smil.

I kveld skal han hjem for å spise sammen med familien.