PÅ TAVLA MED ringeklokker ved Bryggetorget på Aker Brygge finnes ingen «Alexander Rybak». Et russisk-klingende navn er det, så jeg prøver det, men ingen åpner døra. Så kommer 28-åringen med lange skritt over torgplassen. Høy og mørk og slank og kjekk, med en brun Mc Donalds-pose i hånda.

– Jeg tok vekk navneskiltet for det var så mange som ringte på her, forklarer han.

VI TAR HEISEN opp i fjerde. Foran inngangsdøra står en stor svart koffert som til hans lettelse har dukket opp igjen etter å ha blitt borte på veien mellom Nashville og Oslo.

Dagen før landet Alexander Rybak nemlig etter et variert musikkbesøk i Tennessees hovedstad. Her holdt han for eksempel konsert med skandinavisk gospel, gjorde innspillinger til «diverse plater» – og han fikk stående applaus etter å ha framført Bachs tjue minutter lange «Chaconne».

- Det var gøy. Det var noen musikere der som lenge har villet invitere meg, opplyser han.

Det Rybak helst vil formidle til lokalavisas lesere akkurat nå er at folk må stemme på ham i kveld.

– Ikke tenk at «låten går nok videre uansett», oppfordrer artisten – som har vunnet «Kjempesjansen» og Eurovision Song Contest, fått Anders Jahres Juniorpris, Spellemannprisen og Heddaprisen, utgitt seks egne plater og medvirket på rundt førti utgivelser av andre. Han er fortsatt sulten på suksess.

RYBAK VIL GJERNE «barbere barten» før vi tar bilder. Og spise.

Inne fra badet svarer han på spørsmål. Forsikrer at det er helt ok at vi glaner litt rundt. På veggen henger en Pondus-stripe om «Fairytale» og et puslespill for barn med Alexander i bamseutgave. På den elegante peisen står minnet fra Moskva i mai 2009: Eurovisions glasstrofé.

Så er barberingen fikset og han serverer oss kopper med Pepsi Max. Og byr på vitaminbjørner fra USA. På kjøkkenbenken står flere kosttilskudd, et helt lite batteri.

Han rører ikke brusen før innholdet i den brune posen er spist opp.

– Det er best å spise før man drikker, så enzymene får virke, opplyser han. Med artistlivets tilgang på mye god mat, må han være bevisst på kost og kropp. Treningen har han begynt å gjøre hjemme. Det ble for mye bryderi med alle som tok selfies med ham på treningsstudioet. Nå løfter den forhenværende treningsinstruktøren bager fylt med bøker på stuegulvet, mens han for eksempel hører cd-er folk har gitt ham. Eller han går gjennom fanpost og skriver autografer mens han hører.

– Jeg liker å multitaske.

Utenom jakten på en hit – som vi altså får se fruktene av i kveld – bruker Alexander mye av tida si på å møte musikalsk talentfulle barn rundt i verden.

– Jeg synes det er fantastisk å få lov til å inspirere unge talenter.

Han har seminarer med unge orkestre og musikkskoler over hele verden, som Aserbajdsjan, Tyrkia, USA, Malta, Sverige og Hviterussland.

– I løpet av tre–fire dager øver vi inn noen av mine og andres låter som jeg har arrangert.

En av de hyggeligste opplevelsene, forsikrer han, var med musikalske barn på Nesodden.

– Ellers er det jo store konserter og tv-show stadig vekk. Egentlig bruker jeg enda mere tid på å pleie kontakter, møte managere i ulike land, og sende mailer. Mange mailer.

Etter å ha vært «litt småsjalu» på kamerat og medelev fra Barratt-Due, Didrik Solli-Tangen, som er programleder for «Skal vi danse» på TV2, har han dessuten også i det siste slått seg på programledelse. En gang i måneden er han nå radio-DJ på NRK Klassisk. I to timer plukker han ut og presenterer sine klassiske yndlingsstykker i programposten «Min favorittmusikk».

– Også jobber jeg med mitt aller største verk ever, en fortelling om et troll som spiller fiolin og holder seg for seg selv i skogen. Det skal bli både lydbok og cd.

FRA LEILIGHETEN KAN Alexander Rybak, hvis han vil, følge med på hva som skjer nede på torget. Ute på terrassen får han et enda bedre overblikk. Spisebordet hans er fylt av flere avanserte og for det meste ferdigbygde, Lego-konstruksjoner. Og Xboks-utstyr og -spill av nyeste sort. Og Nintendo Wii.

– Ofte når jeg blir invitert på date av modelldamer, sier jeg at jeg har avtale med en annen ? og sikter til Xboksen. Du vet: Det er mange damer, men bare en Xboxs, gliser han på avvæpnende vis. Vanskelig å vite om han tuller eller ikke. Dater han bare modeller?

– Jeg liker jenter som ikke prøver å være noe de ikke er, men i stedet spiller på sin styrke, informerer han diplomatisk. Slik er Fortsetter neste side

ikke hun som har sendt den kunstinteresserte artisten bilder av sine kunstverk via FACEBOOK – OG viste seg å ha vært miss Universe-kandidat i Australia. Amtas fotograf, som er enda noen år yngre enn Rybak, skjønner dette om spill og damer. De to snakker om de siste Xbox-spillene, om iPhone6, HD-tv-en med 3D – som dominerer stua og som Rybak er veldig glad i – og musikkanlegget som han nylig byttet til fra et eksklusivt musikkanlegg til nitti tusen kroner. Designeranlegget donerte han til barneavdelingen på Ullevål sykehus. De er også på linje når det gjelder Twitter og Snapchat versus Facebook. Det er på sistnevnte kanal den interesserte best kan følge Rybaks bevegelser.

– For eksempel mamma. Det eneste som er dumt med henne er at hun spør om alt i stedet for å følge oppdateringene mine på Facebook.

Det er mye å følge med i. Rybak er jo kjent for sin store allsidighet.

– Jeg har fått kritikk for at jeg ikke fokuserer på en ting, men det var nettopp for allsidigheten jeg fikk Anders Jahre-prisen. Man kan selvsagt utvikle seg, selv om man gjør flere ting samtidig.

LEILIGHETEN ER LEKKER. En ungkarsleilighet, som han påpeker selv, med et ikke helt innbodd preg. Et par esker i gangen antyder at han ikke helt har pakket ut. Hvor stor del av tida si tilbringer han i denne boligen på en av landets dyreste adresser?

– Jeg føler jeg har en god balanse mellom å reise og å være her, uten at jeg skal kokettere med utrolig mange reisedøgn. Gradvis har jeg lært meg å si nei til ting, til å være raus mot meg selv så jeg får tid til å forberede meg.

Å si nei er ikke noe han liker, for han har det sterkt i ryggmargen at han nødig vil skuffe folk.

Han understreker dette med «gradvis».

- Jeg misliker det tabloide ønsket om å framheve vendepunkter, «slik kom jeg gjennom krisa», «slik sluttet jeg med ditt og datt». De må liksom kategorisere alt, sukker han. For ham har tilvenningen til en svært spesiell karriere vært mer organisk, vokst seg fram. Lik hans ønske om å bli artist og entertainer.

– Det kom naturlig og gradvis. Min sunne oppvekst og tålmodige foreldre tilrettela for det.

ALEXANDER HAR LATT Amta-leserne få følge ham fra ungdom med artistdrøm og hele veien til etablert artist i toppsjiktet. Hva er bra og hva er dårlig der oppe?

– Friheten til å gjøre det jeg vil, er både det beste – og det verste.

Han lengter ikke tilbake til tiden før han ble fritt vilt, men er glad for at det finnes land som Amerika og Kina hvor det er langt færre som kjenner ham igjen.

– Der kan jeg være turist og bli inspirert. Jeg er glad jeg ikke først ble kjendis for så å finne meg en rolle i livet, men var musiker som for lengst hadde bestemt min levevei, som fikk bonusen av å bli kjent for musikken.

I SOMMER GIKK Alexander Rybak og Trine Rein fra rom til rom i Øvingshotellet i Schouskvartalet og lyttet til låtskrivere. I kveld skal de framføre hver sin utvalgte av de seks låtene de kunne velge mellom. Systemet er slik at artistene først velger to låter hver. Først i kveld, til slutt i programmet, vil vi få vite hvilke av disse de har valgt.

– Jeg likte alle seks, men det var likevel ikke vanskelig å velge. På noen av dem tenkte jeg «denne må Trine ta». Taktikken min var at jeg ikke valgte den som var best i seg selv, men den jeg følte jeg kunne tilføre noe og gjøre bra.

Han tar fram iPhonen og lar oss få en eksklusiv lytt til en bit av låten. Det gir meg assosiasjoner til en vinterkveld tidlig i 2009 på båten hjem fra byen, da den unge artisten lot lokaljournalisten få høre en ekstraordinært iørefallende låt: Fairytale.

DE TO NESODDINGENE fant tonen inne på Øvingshotellet.

– Noen ganger møter man en artist man er skikkelig på bølgelengde med. Sammen med Trine kunne jeg være helt naturlig og meg selv, sier han.

De to ble enige om ikke å jage gjennom det såkalte «room race» hvor man går fra rom til rom, hører låtene for å sikre seg den beste.

«Vi inngikk et lite «gentleman's agreement» da vi pratet sammen først» bekrefter Trine Rein til via e-post.

«Begge ønsket vi å lytte igjennom alle låtene som var plukket ut for oss før vi valgte våre to. Dermed hadde vi litt lavere skuldre da vi skulle inn i korridoren for å lytte» forteller hun. Rein ser Rybak som «en meget verdig motstander» som hun har stor respekt for. Lik ham holder hun muligheten åpen for et eventuelt Rein & Rybak-samarbeid en gang i framtida. Som nesoddinger tilhører de litt ulike generasjoner, og hadde ikke truffet hverandre før de møttes profesjonelt.

«Vi kjenner nok utrolig mange av de samme menneskene innenfor musikkmiljøet, for Norge er et lite land, og bransjen enda mindre» skriver Trine Rein.

ALLE GODORD TIL tross: I kveld er de konkurrenter.

Alexander er veldig fornøyd med sin utvalgte låt og gleder seg til å framføre den med Bårdar-dansere – og fele.

– Fela har jeg alltid med. Den har alltid vært utgangspunkt for musikken min og kan brukes til alt. Er veldig gira på å vise fram sangen som jeg har jobbet med i flere uker. Særlig når det nå er komposisjonen, og ikke jeg, som står i fokus. Dersom det ikke skulle gå hans vei, forsikrer han at han vil glede seg over Trine Reins seier.

– Jeg håper selvfølgelig at jeg kommer videre, men da må folk stemme. Håper bare folk fortsatt har litt stemmetomler igjen til meg.