Frogn/Nesodden: - Vi har ikke fått inn dyr som er bitt av huggorm ennå, men vi behandler tre til fire tilfeller hvert år. Faktisk har vi fått inn årets første flåttbitt og det var overraskende, sier veterinær Charlotte Søyland hos Nesodden dyreklinikk til Akershus Amtstidende.

Heller ikke Frogn Smådypraksis har fått inn dyr med huggorm bitt ennå, og sier at det nok er litt tidlig på våren ennå.

Hos Nesodden dyreklinikk har de aldri mistet dyr i huggormbitt, men sier at det avhenger av hundens størrelse, giftdosen og hvor fort man kommer seg til dyrlegen om bittet er dødelig.

– Vær observant på denne tiden av året, for det er nå det skjer flest huggormbitt. Ormen er foreløpig sløv og treg, og venter på varmen, sier veterinæren.

Er små hunder mer utsatt enn store hunder?

– Nei, det er helt hipp som happ for alle raser. De som er mye i skogen kan finne orm overalt.

Trøtt etter en time

Skulle ulykken være ute kan det være godt med noen råd på veien.

– Hvert år får vi en rekke skademeldinger om hunder som er bitt av hoggorm, sier Espen Opedal, direktør i Tryg Forsikring.

Tryg sier de nå dekker hoggormbitt uten egenandel hvis du har hundeforsikring.

– Et tydelig tegn kan være at hunden din hyler til ute i skogen. Et hoggormbitt kan vises i huden som to små hull eller prikker ved siden av hverandre. Om det var gift i bittet, oppstår en kraftig og ofte blodrød hevelse rundt bittet som kan spre seg langs kroppsdelen som ble rammet, forklarer Kvinge.

Andre symptomer kan være akutt halting og smerte. Normalt blir hunden trøtt innen en time etter bittet.

Veterinær Søyland sier det er mest vanlig at hunder blir bitt i snuten eller labbene.

– Det er nok farligst om hunden blir bitt i labben. Vi tror det er fordi blodkar fra labbene går rett til hjertet.

Huggormbittet er giftig for nyrene, så hold hunden i ro, kom deg til en veterinær og ring gjerne på forhånd slik at de kan stå klare med motgiften, er rådet for Søyland.

– Bittet skal ikke suges på eller kjøles ned, og man skal ikke forsøke å stanse blodsirkulasjonen fra bittstedet, sier Kvinge.

Orm i sol

Rundt påsketider pleier ofte hoggorm å komme frem og ligge i åpningen av hiet sitt. Det betyr samtidig at mennesker og hunder på tur, bør passe seg.

– Det gjelder å se seg ekstra godt om før du setter deg ned et sted der solen varmer. Hoggorm er like glad i sol og varme som deg, og i fjellet kan man treffe på hele flokker som har samlet seg. Er man ute og lufter hunden bør man absolutt se seg ekstra godt om og undersøke området for å se etter hoggorm på denne tiden av året, sier Opedal i Tryg forsikring.