Meteorologen setter våren på vent

KALDT: Skiforeningen lover fortsatt flotte skiforhold i marka. Ifølge meteorologene kan det bli lenge til du  kan forvente å se løvetann i veikanten. FOTO: Bjørn V. Sandness

KALDT: Skiforeningen lover fortsatt flotte skiforhold i marka. Ifølge meteorologene kan det bli lenge til du kan forvente å se løvetann i veikanten. FOTO: Bjørn V. Sandness

Artikkelen er over 1 år gammel

Mye taler for at snøen holder stand og at den første løvetannen vil la vente på seg. Til helgen blir det bikkjekaldt, lover meteorologene

DEL

FOLLO: Onsdag morgen var temperaturen minus åtte i store deler av Follo. I følge yr.no vil et skydekke på torsdag få temperaturen til å stige et par grader, men fredag overtar helgeværet. Knallblå himmel og sol, gjør at kvikksølvet synker under minus ti på morgenen, for så å stige til rundt minus fire på dagtid.

Ifølge vakthavende meteorolog Hanne Beate Skattør er den meteorologiske definisjonen på vår, overgangen mellom vinter og sommer der gjennomsnittstemperaturen gjennom et døgn er mellom  null og 10 grader. Temperaturtendensen skal  samtidig være stigende.

Sibirkulda holder taket

- Vi har et høytrykk over Norge og Sverige som drar med seg kalde luftstrømmer fra øst. Det gir Follo en kald men solfylt helg.

Hun tror vinterværet vil fortsette en god stund til.

- Selv om været blir mildere fra mandag, vil det nok fortsatt ta en stund før vi kan se den første løvetannen i veikanten, selv om den kan komme overraskende tidlig i en solvegg, smiler Skattør.

I astronomisk tidsregning begynner våren ca. 5. februar, og varer til ca. 6. mai. Midt mellom disse datoene har vi vårjevndøgn (ca. 21. mars). Dette er gjeldende på den nordlige halvkule.

To centimeter fra rekord

Foreløpig er det ikke mye som taler for at våren er i evjingen. Utenfor døren til meteorologene på Blindern ligger det 59 centimeter med snø. Ifølge NTB har det bare to tidligere år vært så mye snø på denne datoen. I 1951 var det 60 centimeter snø, og i toppåret 1968 var det 61 centimeter.

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl sier til NRK at det må et solid lavtrykk tilsom tar med seg varme fra kontinentet og går nordover opp Norskehavet. Det betyr regn.

Det er derimot ingen ting i værbildet som taler for det, og vinterværet vil fortsette minst to uker til.

– Endringer i luftstrømningene har gjort at været i landet ikke har vært helt som det har pleid å være. Det forteller Løvdahl til NRK.

Ifølge yr.no er ikke kulda daglig kost.

– Vanligvis er det jo kaldest i januar eller februar, men i en mild vinter hender det at kaldvær i mars gir den laveste temperaturen i vintersesongen. I 2008 skjedde det på Blindern. Da ble årets laveste temperatur målt så seint som 23. mars, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt til nettstedet.

– Det er godt mulig at det vil bli satt noen rekorder i år, avslutter Mamen.

Fortsatt er det en stund til vårkulden i 2018 er rekordsen. Historien viser at kulden kan gå langt inn i april og faktisk nærme seg mai måned.

– Det er godt mulig at det vil bli satt noen rekorder i år, avslutter Mamen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags