Arven fra vikingtiden

Vikingskipene er i ferd med å falle fra hverandre.

Vikingskipene er i ferd med å falle fra hverandre. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Vikingskipene på Bygdøy i Oslo er i ferd med å falle fra hverandre.

DEL

KOMMENTAR De må sikres bedre, og behovet for en ny og bedre tilpasset bygning er overhengende. Planene er klare, men likevel klarte ikke regjeringen å bla opp pengene i neste års statsbudsjett. Museumsdirektør Håkon Glørstad er svært bekymret for situasjonen. Allerede i 2012 konkluderte et utvalg med at det verste som kunne skje for vikingskipene var at man ikke foretok seg noe for å sikre dem.

I sommer måtte man provisorisk forsterke støtten av stavnen på Gokstadskipet. Museets folk våget ikke vente på ny støtterigg for skipet. Vibrasjoner, støv og dårlig inneklima gjør at gjenstandene er i ferd med å smuldre opp. Et opplagt krisetiltak for å gjøre inneklimaet mer stabilt for skipene, er å stenge museet helt. Trengselsfaktoren når det er mange besøkende samtidig utgjør også en sikkerhetsrisiko.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Årlig besøker en halv million mennesker vikingskipshuset, som er landets mest besøkte enkeltmuseum. Det anslås at et nybygg med tre ganger så store utstillingslokaler vil kunne trekke dobbelt så mange besøkende. Planene for et nybygg som vil sikre arven fra vikingtiden er allerede klare. Et slikt bygg er beregnet å koste rundt 2,3 milliarder kroner og kan ifølge Statsbygg stå klart allerede i 2022–2023.

Men regjeringen fant altså ikke penger til et nybygg på 2019-budsjettet. Forskningsminister Iselin Nybø (V) var tydelig brydd da hun ble presset på dette i NRK Dagsrevyen. Men rett skal være rett: Regjeringen vil bruke mer penger på museumssektoren. Og det er satt av fem millioner kroner til å gå videre med forskningsprosjektet hvor målet er å finne ut hvordan vikingskipene best kan bevares. Museets direktør mener imidlertid at det allerede i dag er samlet nok kunnskap til å starte en storstilt redning av skattene i Vikingskipshuset.

Gjenstandene på museet utgjør en nasjonalskatt av de sjeldne. Og her om dagen fant arkeologer sikre spor av et nytt vikingskip i Halden. Det er bare å krysse fingrene. Snart kan Osebergskipet, Tuneskipet og Gokstadskipet få selskap av en «nykommer». Det er snakk om en verdensarv som Norge må forvalte bedre enn det som synes å være tilfelle. Snart kan det være for sent å redde skipene og de andre gjenstandene på Bygdøy. 

Gjenstandene på vikingskipmuseet utgjør en nasjonalskatt av de sjeldne.

Det er et nasjonalt ansvar å bevilge pengene som trengs for å sikre denne arven for framtiden. Hele Norge bør bry seg. Et nytt vikingskipsbygg inntil det gamle er helt avgjørende. Vi kan ikke godta at gjenstandene som er vår synlige arv fra vikingtiden råtner på rot. Våre etterkommere kommer aldri til å tilgi oss hvis så skjer. Det er et stort sjansespill å vente.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags