Enhet for kultur og fritid i Frogn kommune har invitert Statsteatret til Sommerscenen i Drøbak både onsdag, torsdag og fredag denne uka, og de to siste dagene blir det mulig å få med seg «1814 – En western fra vidda».

– Hold kjeft!

Onsdag kveld fikk Drøbak-publikummet et gjensyn med Statsteatrets aller første produksjon, «1066 - Slaget ved Stamford Bridge», som tidligere har vært satt opp i Drøbak kino. Salen var langt fra full, men de som var der klappet og hoiet til gjengjeld som om de skulle vært langt flere.

Skalden Tjodolf, spilt av Per Kjerstad, la ingenting imellom da han takket for seg på vegne av teatret:

– Spre ordet hvis dere likte dette. Hvis ikke: Hold kjeft!

Statsteatret, hvor nesodding Gard B. Eidsvold er skuespiller og produsent, har ambisjoner om å sette opp ti forestillinger i løpet av ti år. På hjemmesiden sin skriver de:

– Vi skal frem til viktige knutepunkt i vår historie, belyse disse på nytt på uventet og heftig vis, blande fakta og fiksjon, for å, forhåpentligvis, finne svar på hvem vi er og hvorfor vi har blitt sånn. Og ikke minst; hvor fører det oss hen?

Moderne rekvisitter

Det skal gode skuespillere til for å få publikum til å «kjøpe» at Harald Hardråde kan være en mann i dress anno 2014, at Olav Kyrre kan tasse rundt i tøfler og spise vafler og drikke øl, og at det faktisk godt kan fungere at musikken som bryter opp og setter stemningen for neste scene er Depeche Mode og «Personal Jesus».

De fire skuespillerne, Gard B. Eidsvold, Kim Sørensen, Cato Skimten Storengen og Per Kjerstad, er på scenen hele tiden, og de gir alt de har.

Far og sønn-problematikk, uggen stemning ved frokostbordet, aggresjon av ukjent opphav og dilemmaer knyttet opp mot den forestående invasjonen av England er noe av det publikum får innblikk i.

Olav Kyrre (Storengen) advarer sin far på det kraftigste:

– Å slåss på fremmed jord vil føre oss lukt til helvete!

Harald Hardråde (Eidsvold) vil som kjent ikke høre på det øret, og med hans exit er vikingenes storhetstid definitivt over.

Finnmarksvidda

Neste kapittel i norgeshistorien, som du altså kan se på Sommerscenen torsdag kveld og fredag kveld, heter «1814 – En western fra vidda». Finnmarksvidda er stedet, og persongalleriet ser ut til å være meget fargerikt:

Vi møter Guvernøren, Lappologen Herr Keyser, Pedersen på saloonen som er «tidligere same», kriminelle John som er forvist av myndighetene og sjøsamen Ailo. Sistnevnte får en dag nok. Veldig nok. Mer røper vi ikke, for som Ailo sier:

– What happens at Vidda, stays at Vidda.