ØSTLANDET: – Det er jo utrolig enkelt, og absolutt alt styres inne på telefonen via den appen, forteller Ole Martin Olsen til Fredrikstad Blad.

51-åringen fra Hvaler er en av mange flere på Hvaler og i Fredrikstad som det siste året har brukt utleietjenesten Airbnb flittig.

Hva er egentlig Airbnb?

Airbnb er en utleietjeneste som blir mer og mer populær i Norge.

På sin hjemmeside skriver de:

Airbnb begynte sin virksomhet i 2008 da to designere som hadde plass til overs var vertskap for tre reisende som lette etter et sted å bo.

Nå velger millioner av verter og reisende å opprette en Airbnb-konto kostnadsfritt slik at de kan leie ut stedet sitt og bestille unike overnattinger hvor som helst i verden. Opplevelsesverter på Airbnb deler lidenskap og interesser med reisende og lokale.

Vi bekrefter personlige profiler og utleiesteder, opprettholder et smart meldingssystem slik at verter og gjester kan kommunisere trygt, og administrerer en pålitelig plattform for å innhente og overføre betalinger.

Kilde: airbnb.no

– Det hele startet med at jeg leste litt om det, så tenkte jeg hvorfor ikke prøve? Kort tid etterpå hadde jeg tatt noen enkle bilder og opprettet en profil på nettsiden deres. Etter det har det bare bygget seg opp, fortsetter Olsen.

4.88 av fem mulige stjerner

Han er også en av de mest populære vertene i hjemkommunen. De siste fire årene som Ole Martin har holdt på, har han tatt imot godt over 100 gjester ute på Spjær – og gjestene er stort sett fornøyde.

På Airbnb har han fått en samlet vurdering på 4.88 stjerner av 5 mulige – pluss over 100 positive skriftlige tilbakemeldinger.

Det har ført til at Ole Martin har fått tittelen superhost.

– Det å bli superhost har jeg bevisst forsøkt å bli. Det gjør at folk som søker på Hvaler får opp min annonse tidlig i søket, og for å få den statusen må man få gode vurderinger og tilbakemeldinger.

Over 20 millioner i inntekter på Hvaler og i Fredrikstad

Å leie rom, hus, eller leiligheter via Airbnb er mer populært enn noensinne i Fredrikstad og Hvaler.

Det viser tall utarbeidet av analysefirmaet Capia AS.

I Fredrikstad ble det dratt inn litt over 13 millioner kroner, mens for Hvaler har det blitt omsatt over åtte millioner kroner i inntekter fra de forskjellige utleierne rundt om i kommunen. Til sammen tilsier det en inntekt på over 20 millioner kroner i de to kommunene.

Ifølge rapporten utarbeidet av Capia, har det fra mars 2021 til mars 2022 vært 123 tilgjengelig enheter på Hvaler.

Sitter du med et inntrykk om at Airbnb er litt skjult som en utleietjeneste?

– Ja det tror jeg, hele greiene er nok litt på begynnerstadiet. Samtidig har det faktisk vært folk på 60 pluss som har leid av meg uten problemer, så det viser jo at det fungerer for alle i alle aldre, svarer Olsen.

– Det er jo kjærkomne penger

Ole Martin jobber til vanlig som finansrådgiver i Sparebank 1, så inntektene fra bryggerhuset er ikke noe Hvaler-mannen er direkte avhengig av.

– Primært så leier jeg ut fordi leieinntektene er kjærkomne penger. Jeg tror huset er på 31 kvadratmeter, men likevel så fikk jeg inn 122.000 kroner i fjor – riktignok brutto, som var det første året jeg leide ut en hel sesong, sier han.

Hvor mye det koster å leie bryggerhuset på Spjær, kan innehaveren selv bestemme.

– Hadde jeg leid ut en like stor leilighet på vanlig vis så hadde jeg nok aldri fått inn 10.000 kroner i måneden, men samtidig har jeg har nok ikke lagt meg på en pris som gjestene synes er for høy. Allerede nå er hele juli fullbooket, legger han til.

Krever det mye ressurser fra deg for å holde AirBnB-hjulene i gang?

– Nå har jeg utleie hvor det er inkludert sengetøy og håndklær – og det er jo et fult innredet hus med både bad og kjøkken. Min jobb er kun selve administreringen og den fortløpende kommunikasjon med gjestene.

– Det er vaskingen som krever mest, men der får jeg hjelp av min søster, sier Olsen.

Kun gode erfaringer

Hvordan er den generelle erfaringen din etter å ha ønsket over 100 gjester velkomne?

– Det har aldri vært noen problemer her. Jeg bor jo relativt øde til, så hit kommer det bare folk som vil ha fred og ro.

– Med de familiene og gjestene som har vært her over de fire årene, har det aldri vært noen problemer. Det er de som ønsker å gå litt i naturen eller kjøre seg en liten biltur på Hvaler – sånn sett er jo Spjærøy ypperlig, sier han.

Man ser jo stadig vekk episoder i mediene om uheldige hendelser i forbindelse med Airbnb, stresser det deg?

– Egentlig ikke, men det er nok fordi jeg har de erfaringene jeg har, svarer 51-åringen.

– Hadde det vært en leilighet i byen hadde jeg nok vært mer nervøs – men det kommer ikke en guttegjeng helt ut hit for herje.