Gå til sidens hovedinnhold

Om vi har råd til Frogn Høyre

Artikkelen er over 1 år gammel
Innsendt

Presset økonomi i Frogn skyldes økte finansutgifter på grunn av store investeringer, er budskapet i svaret fra Høyres Sigbjørn Odden til mitt spørsmål i et tidligere innlegg om vi har råd til Frogn Høyre. Han viser også en graf som viser at vi hadde hatt romslig økonomi om vi ikke hadde investert i blant annet nytt helsebygg og badeanlegg.

Dette er jo i og for seg helt riktig. Finanskostnadene for de store investeringene slår nå inn, og gjør at vi har mindre handlingsrom økonomisk sett. Skulle vi finpusset grafen, burde vi nok korrigert for blant annet utgiftene vi hadde fått med underkapasitet på sykehjemsplasser som måtte dekkes med innleie.

Spørsmålet er da om vi vil omprioritere driften for å ta høyde for de investeringsvalg vi har gjort. Høyre aksepterer svake marginer for å slippe omprioriteringer i tjenestene, og er villige til å trekke på disposisjonsfondet for å dekke underskudd. Det er riktig at disposisjonsfondet er stort nok til å dekke underskudd på et par prosent årlig i denne valgperioden, men å drive med underskudd er å drive med underskudd.

I mitt innlegg kritiserte jeg Høyre for økonomistyringen med tre innganger. Odden svarer først og fremst på den første, nemlig at Høyre nøler med å omprioritere når driften ikke går i balanse. Den andre var at Høyre har vært med på prosjektering over flere år i kommunale prosjekter som stoppes på oppløpssiden slik at lånte prosjektmidler til adskillige millioner har gått rett i sluket. Det tredje var at Høyre i planprosesser setter i gang nytteløse omkamper om nasjonale og regionale prioriteringer som båndlegges betydelige administrative ressurser i kommuneadministrasjonen. Det siste er ytterligere aktualisert nå i arbeidet med planen for Gamle Drøbak.

Frogn kommune gikk med underskudd i fjor, og rådmannen varslet i siste formannskap at det kan bli verre i 2019. Derfor må velgerne forvente at vi har en politisk alvorsprat om økonomi.

Kommentarer til denne saken