– Vi ser at stolpejakten fungerer ikke bare for de som går tur, men også som en turistmagnet. Det er mange som reiser rundt på hele Østlandet på jakt etter stolper, og om vi har det på Steilene, så trekker vi mange ut dit som kan oppleve Steilene, sier Stein Turtumøygard, aktiv i historielaget og orienteringsgruppa på Nesodden.

Det er mye lokalhistorie på Steilene, som kan være av interesse for mange.

– Det ville vært hyggelig om flere friluftsinteresserte fikk muligheten til å glede seg over disse flotte øyene. Det er mye lokalhistorie der ute. Steilene var jo et stort tankanlegg, og det står rester igjen etter det, i tillegg til en gammel fabrikkbygning og et tapperi.

Men man er vel avhengig av å ha båt for å komme over til Steilene?

– Ja, alle gode tiltak på Steilene forutsetter at det blir etablert en ordning med båttransport fra Alværn brygge. Dette håper jeg at Nesodden kommune eller Oslofjordens Friluftsråd greier å løse. Da er for eksempel vi i orienteringsgruppa på Nesodden innstilt på å få laget et kart og satt opp stolpejakt der ute, sier Turtumøygard.

Vil vurdere det

Martin Lundquist, virksomhetsleder for park, idrett og friluftsliv i Nesodden kommune liker ideen om stolpejakt på Steilene.

– Vi synes det er en god idé, så vi får se hva det blir til slutt. Vi mottok mange gode forslag og ideer til videre utvikling av Steilene gjennom kafédialogen med frivilligheten i september, Lundquist.

– Steilene lever og blomstrer slik det er nå, og det er veldig attraktivt og populært der for de som har båt og har muligheten med å komme seg ut dit på egen hånd.

Enn så lenge er det tidlig for kommunen å bekrefte hva som blir aktuelt.

– Foreløpig er det tidlig å si om det blir stolpejakt på Steilene. Sesongen er over for nå, vi vil vurdere det nærmere sammen med NIF Orientering når vi møtes i februar/mars og planlegger for neste sesong.

– Før var fjorden veien

Oslofjordens Friluftsråd er alltid fornøyde når det kommer gode ideer som kan få folk ut i naturen.

– Vi heier på alle tiltak som kan få alle folk ut i naturen. Stolpejakt på Steilene bør være mulig å få til, men det er jo det å komme seg ut dit, sier Espen Søilen, daglig leder i Oslofjordens Friluftsråd.

Det kan bli vanskelig å komme seg til Steilene uten båt.

– Vi ser på hva vi kan bidra med til de som ikke har båt selv, vi får ikke løst det på kort sikt. Men vi jobber med det og ser på muligheten for å få mer kollektivtransport på sjøen. Ruteren er jokeren akkurat nå i forhold til transport ut til Steilene, sier han og legger til:

– Det er overraskende lite passasjerer på båten, men det handler om at det er for lite tilbud, og da må man se på det og det er det vi jobber med.

Foreløpig gjøres det enklere for en annen gruppe å komme seg ut til øyene, en gruppe som ikke bruker båt.

– Det vi holder på med nå er et prosjekt for å gjøre det lettere tilgjengelig for padlere. Så hvis man vil padle ut dit for å dra på stolpejakt så vil man komme enklere til når dette er ferdig.

– Vi vil gjøre Steilene mer tilgjengelig. Før var fjorden veien, men nå har fjorden blitt et hinder, vi må prøve i større grad å ta bruk fjorden igjen, avslutter han.