Han beregnet avstander, og til slutt traff de Blücher

Oscarsborg-kommandant Georg Stang bruker her sin orograf. Stang ble forsvarsminister, og hedres fortsatt på landsskytterstevnet der øvelsen stangskyting er oppkalt etter Stang.

Oscarsborg-kommandant Georg Stang bruker her sin orograf. Stang ble forsvarsminister, og hedres fortsatt på landsskytterstevnet der øvelsen stangskyting er oppkalt etter Stang. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Tidligere denne uken åpnet en ny museumsdel på Oscarsborg, et ildledningsmuseum. Oberst Georg Stang var den første til å lede ildgivning med stor grad av presisjon. Flere tiår senere ble denne presisjonen og den besluttsomme oberst Eriksen en overraskelse for tyske angrepsstyrker.

DEL

Gry Larsson ved Oscarsborg museum forteller at fase to av oppgraderingen i Festningsmuseet nå er ferdigstilt. Det ble markert med tidligere i uken med rød løper og framvisning for rundt hundre spesielt inviterte gjester.

Det hele handler om ildgivning, og derfor framheves oberst Georg Stang spesielt på nettsiden til Forsvarets museer.

Stang, var kommandant på Oscarsborg fra 1903 til han døde i 1907, utviklet nemlig orografen.

Ny film om 9. april

Med den nye museumsdelen har Oscarsborg nå gleden av å kunne vise publikum et nytt 1905-rom og et nytt amfi med plass til 44 mennesker. Blant mye annet vil det blir visning av en ny film om 9. april 1940.

Noen av gjestene, under velkomsten i Borggården, rett før de får se den nye animasjonen av 9. april 1940.

Noen av gjestene, under velkomsten i Borggården, rett før de får se den nye animasjonen av 9. april 1940. Foto:

Orografen var viktig

Instrumentet besto av en enkel kikkert med trådkors og gradskiver.

Stang utnyttet Pytagoras læresetning om vinklene og forholdet mellom sidene i en rettvinklet trekant. Når man vet orografens høyde over havet, sikter på målet og avleser vinkelen ned mot dette, kan man regne ut eksakt avstand fra orografen til målet, men den fungerte ikke perfekt.

Kommandant Per Egil Grimstad ønsker velkommen.

Kommandant Per Egil Grimstad ønsker velkommen. Foto:

Stang utviklet tre versjoner av sin orograf. Den ble senere videreutviklet av oberst Birger Eriksen, som hadde ansvaret da Blücher ble senket. Ifølge Wikipedia hadde Oscarsborg flere orografer. Orografen i Hovedbatteriet den 9. april 1940 ble bemannet av fenrik Høie fra Drøbak.

Nytt ildledningsmuseum og ny fløy i Festningsmuseet er naturligvis ikke gratis, og prosjektleder Tore Glenne er svært glad for den støtten prosjektet har fått fra DnB og banksjef Britt Øvretvedt.

Banksjef for Follo DNB Bank, Britt Øvretvedt, og prosjektleder Tore Glenne, med sjekken som symboliserer bankens støtte til de nye prosjektene i museet.

Banksjef for Follo DNB Bank, Britt Øvretvedt, og prosjektleder Tore Glenne, med sjekken som symboliserer bankens støtte til de nye prosjektene i museet. Foto:

Etter orografens tid har Kystartilleriet benyttet en mengde ulike ildledningssystemer. Den nye museumsdelen gir publikum innsikt i dette helt fram til det avanserte ildledningssystemet på de såkalte 120 mm-fortene.

Fungerende leder for Oscarsborg festnings venner, Hilde Herberg, forteller om prosjektene

Fungerende leder for Oscarsborg festnings venner, Hilde Herberg, forteller om prosjektene Foto:

Under den offisielle åpningen fortalte fungerende leder for Oscarsborg festnings venner, Hilde Herberg, om prosjektene ved museet.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags