Situasjonen i Oslofjorden er kritisk. Samtidig har vi en regjering som ikke ser alvoret.

Etter å ha vokst opp i Frogn er barndommen min full av gode minner. Bading fra morgen til kveld i badeparken. Fredelige fisketurer som endte med grilling av dagens fangst på Bergholmen i solnedgangen. Båtturer med venner og familie til øyer rundt omkring i skjærgården. Minnene er mange og gode.

Dessverre vil ikke mine barn ha den samme gleden av Oslofjorden, hvis dagens utvikling fortsetter. For Oslofjorden er syk. Veldig syk. Sjøfuglene dør av underernæring, det blir mindre og mindre tang og tare i fjorden, og det er snart ikke torsk igjen. Og er man så heldig og får napp, ja så er det farlig å spise fisken.

Det er ikke bare emosjonelle og miljømessige argumenter for å redde Oslofjorden. Oslofjorden legger også grunnlaget for et yrende næringsliv. Fritidsaktivitetene i og rundt Oslofjorden har en årlig verdi på 25 milliarder. En død Oslofjord vil tiltrekke seg langt mindre aktivitet. Dette vil ødelegge grunnlaget for et næringsliv som er helt avhengig av høy aktivitet om sommeren.

Solberg-regjeringen så hva som skjer med Oslofjorden. De la frem en helhetlig tiltaksplan for å redde vår kjære Oslofjord. Etter det har 26 kommuner og det som snart blir 4 fylker samlet seg, og sagt fra til regjeringen om at de er klare til å hjelpe til. Imidlertid er dette redningsprosjektet så stort at kommunene ikke klarer på egen hånd. Regjeringen må på banen.

Så hvor mye er regjeringen villig til å bruke når kommunene ber om hjelp? Hvor mye vil de gi for å redde Oslofjorden? 10 millioner! Dette er den samme regjeringen som tok hele regninga for å oppløse Viken, noe som vil koste 440 millioner kroner. Hvis regjeringen greide å finne penger til Viken, kan de finne penger til Oslofjorden.

For her handler det ikke om evne, men om vilje. Regjeringen har midlene. Det eneste som mangler er et ønske. Et ønske om å redde Oslofjorden. Hadde regjeringen brydd seg om Oslofjorden, så hadde de brukt mye mer enn 10 millioner kroner.

Jeg ber ikke regjeringen redde Oslofjorden på et år, eller at alle midlene skal komme i morgen. Men litt mer innsats bør man forvente. For det er snakk om en fjord mange har et nært forhold til. Blir situasjonen i Oslofjorden enda verre. Ja, da ligger skylden på regjeringen som ikke ønsket å redde den.