Mikrohus på 22 kvadratmeter: – Jeg tror trenden vil spre seg fort

TETT PÅ NATUREN: Noe av det fineste med de små mikrohusene er at man kommer så tett på naturen, sier David Reiss-Andersen.

TETT PÅ NATUREN: Noe av det fineste med de små mikrohusene er at man kommer så tett på naturen, sier David Reiss-Andersen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Gründerne David Reiss-Andersen fra Skien, og hans kone Jeanette Reiss- Andersen, har startet firmaet Norske Mikrohus. Målet er at de små husene på hjul snart skal være i bruk over hele landet.

Foreløpig er det i Oslo-området etterspørselen er størst, men Reiss-Andersen tror at trenden vil spre seg raskt, skriver TA.

Populært i USA

– Vi opplever et positivt marked og stor interesse for disse husene. Selv ble jeg veldig fascinert da min kone, på vårparten i 2017, viste meg et bilde av et såkalt «Tiny House» fra USA. Det var da det hele startet.

– Jeg hadde aldri sett et mikrohus før og etter å ha undersøkt litt, fant vi ut at dette ikke hadde kommet til Norge ennå. Det måtte vi gjøre noe med.

Helårsbolig på hjul

Et mikrohus er bygget på en tilhenger, omtrent som en campingvogn. Den største forskjellen er at dette er ment for å være en helårsbolig, bygget som et vanlig hus, tilpasset norske forhold.

Norske Mikrohus sin standardmodell har en størrelse på 22 kvadratmeter, inkludert en hems, forteller Reiss-Andersen.

– Det er perfekt for en student, et par, eller for dem som ønsker å bruke det som en liten hytte.

– Fordi man ikke plasserer husene midt i byen, kommer man også tett på naturen. Mikrohusene koster under en million og er et billig og bærekraftig alternativ.

Bærekraftig

Fordi huset er så lite, bruker minimalt med energi, og ikke setter noen fotspor i naturen, mener gründerne at dette er et mer miljøvennlig alternativ til bolig.

– Husmodellen er ikke lenger enn 7,5 meter eller bredere enn 2,55 meter, og totalvekten må ikke overstige 3,5 tonn.

– Det ligger store muligheter for turistnæringer og kommunen, så vel som privatpersoner, i å bruke dette som et bærekraftig alternativ, sier Reiss-Andersen.

Mikrohus som pilotprosjekt

Foreløpig er de ikke helt i mål når det kommer til regelverket for disse mikrohusene. De blir fortsatt regnet som en campingvogn, og man har derfor ikke mulighet til å ta opp boliglån.

– Det er ikke noe problem å få lån til å kjøpe et mikrohus, men man må ta opp et Caravanlån. Regjeringen har nå åpnet opp for å satse på mikrohus som et pilotprosjekt, så det blir spennende å se fremover.

– Fordi denne trenden er så ny, henger regelverket fortsatt litt etter, forteller Riess-Andersen.

Artikkeltags