Gå til sidens hovedinnhold

Pål (57) skulle bare hente middag på brygga, men kom midt i det store dramaet

Pål Erik Johansen ruslet bort for å hente middagen på Skippys på brygga – da han brått ble stoppet av en politimann med vernemaske.

For abonnenter

Fagerstrand: – Jeg bor der borte i det røde huset, og var ferdig med det siste malingsstrøket mandag. Men da jeg kom ut i ettermiddag, så kjente jeg lukta og da tenkte jeg: « Jøss, har jeg glemt å sette på lokket på malingsspannet?», sier 57-åringen Pål Erik Johansen hvis familie har røtter på Fagerstrand fra 1923.

– Da jeg vokste opp, var det jo oljetanker hele veien bort- og oppover. Utslipp har det uansett vært rett som det er opp gjennom årene av ulikt slag. Men, som regel får vi tro at det ikke har vært så farlige stoffer. Denne gangen luktet det lim eller løsemiddel, og det var noe slikt politimannen sa til meg da han stoppet meg.

– Hvor var du på vei?

– Jeg skulle bort på Skippys på brygga for å bestille middag. Etter at jeg har bestilt rusler jeg gjerne ut på fyret, for når jeg kommer tilbake er maten ferdig. Ja, da blir det visst Fjordland i stedet til middag i dag i hvert fall, flirer drosjeeieren.

Savner koordinering

Dagen derpå slår Amta et slag nedom havna, hvor en klarttalende og -tenkende leder i Fagerstrand båtforening Tor Henrik Vestnes (75) sier:

– Bare det faktum at lekkasjen kommer fra Univar, og så gjør de tilsynelatende ingenting, i hvert fall framstår det slik utad. De vet utmerket vel at rett oppe i bakken her, holder det til flere firmaer som driver med slamsuging, men ingen av dem fikk en umiddelbar telefon slik de burde fått, sier Vestnes og peker engasjert:

– For med nordavinden som var tirsdag og som stadig er, så kommer denne dritten drivende nedover og gjennom disse gjennomstrømningsrørene våre og ender her inne i havna.

– Så du savner koordinering av ressursene?

Ja, det er dessverre slående slik jeg ser det. Verken yrkesdykkerskolen på brygga, eller vi her i båtforeningen i havna, ble kontaktet etter det jeg vet. Alt arbeidet som umiddelbart skjer, så snart lekkasjen oppdages, burde vært bedre koordinert og kommunisert ut til alle berørte parter, påpeker Vestnes.

– Hvordan påvirkes vannet i havna?

– Det ser du vel selv. Tareskogen som sto grønn og fin for få dager siden i hele havnebassenget, er nå i ferd med å dø. Ser du ikke all den brune tangen langs land, hevder Tor og peker mot moloen mens han trekker været.

Dette er rett og slett skikkelig ille. Det er ikke veldig lenge siden at NIVA (Norsk institutt for vannforskning (journ.anm.) var her og ga oss godt skussmål for hva vi hadde fått til med moloen, og at vannkvaliteten i havnebassenget var god. Nei, dette er bare trist!

Overraskende i 2021

– Hva sier du som leder av Oslofjordens Friluftsrådtil at det rant ut 4.000 liter med Xylen fra Univars anlegg på Fagerstrand tirsdag?

Vi er overrasket og litt sjokkert over at sånt kan skje i 2021. Her er det viktig at politiet etterforsker og de ansvarlige blir anmeldt, antyder direktør Espen Søilen i Oslofjordens Friluftsråd.

Hvor alvorlig ser dere på utslippet?

Dette er en flyktig væske som ikke blander seg med vann. Den er derfor trolig ikke spesielt farlig for livet i sjøen, håper vi i hvert fall. Slik det ser ut, har nødetatene og kommunen gjort en ryddig jobb når skaden først har skjedd, sier Søilen.

Uttalelse fra Univar

Amta har gjentatte ganger forsøkt å få Univar Solutions til å svare på spørsmål som går på flere av forholdene rundt utslippet på Fagerstrand tirsdag 27. april. Men Univar Solutions viser kun til uttalelsen som ble gitt av selskapet onsdag 28. april.

Den ser du i sin helhet her:

Se hele svaret til Univar her

Amta har vært i kontakt med Univar etter utslippet og stilt flere spørsmål. Dette er svaret vi har fått i en e-post:

Thank you for your inquiry. Safety is our foremost priority, and because we take very seriously our commitment to protecting the communities in which we operate, we immediately notified the local authorities of a chemical spill that occurred on April 27 in the afternoon near our facility in Fagerstrand, Norway. Importantly, we have been informed that no one was injured and the Fire Service conducted air sampling and declared non-hazardous levels. The leak has been stopped, and we are working closely with local experts to clean up the spill. We are fully engaged and cooperating with local officials, environmental agencies, and other relevant parties. We deeply regret the inconvenience due to the resulting odor for anyone in the surrounding.

Thank you,
Dwayne Roark
Head of Global Communications
Univar Solutions

Les også

Farlig damp på Fagerstrand – vurderte evakuering av boliger

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.