Tilbake til fortiden: Vegetarpåske i lammets høytid

BØNNESALAT: Ha mange forskjellige typer bønner, og du kan variere i det uendelig. Her en bønne- og betesalat.

BØNNESALAT: Ha mange forskjellige typer bønner, og du kan variere i det uendelig. Her en bønne- og betesalat. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Tradisjoner er til for å brytes, sies det. Så hvorfor ikke bytte ut selveste lammesteken med vegetarburger?

DEL

3 oppskrifter uten kjøtt De negative effektene ved et for stort kjøttkonsum er etter hvert blitt velkjente, enten det gjelder innvirkningen på hjerte- og karsystemet, miljøperspektivet eller dyrevelferden. Følgelig er de positive sidene ved en mer vegetarisk livsstil for mange blitt mer åpenbare.

– Trenden med kjøttfrie mandager er et eksempel på dette. Jeg tror de aller fleste kan enes om at vi har godt av å begrense kjøttinntaket, sier Cathrine Øverås Frisvold, ernæringsfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Høytider kan være utfordrende for dem som ønsker å spise mer vegetarisk. I familieselskap er det gjerne “veggisen” som tilpasser seg for å bevare husfreden og tradisjonene, enten ved å spise det samme som alle andre – minus kjøttet – eller ved å gi etter og gafle i seg alt som blir servert.

Oppskrift:

Lite kjøtt før

Det er slett ikke gitt at kjøtt, historisk sett, har spilt en så stor rolle innen påsketradisjonene som man i dag kan få inntrykk av. Norge var lenge et fattig land sammenlignet med resten av Europa. Går man riktig langt tilbake, ble ferskt kjøtt stort sett bare spist i slaktetiden, som var på høsten, og selv da i liten grad.

– Vår tilgjengelighet på kjøtt i dag kan ikke sammenlignes med tidligere tider, sier sosialantropolog Runar Døving, som har skrevet avhandlingen "Mat som totalt sosialt fenomen".

Dyrehold og -produksjon har tradisjonelt krevd enormt med arbeidskraft. Og selv da landbruket i økende grad ble industrialisert mot slutten av 1800-tallet, var kjøtt i stor grad et biprodukt av melkeproduksjon.

– Men det er klart at ved høytider brukte man det beste man hadde. Hva det var, varierte imidlertid veldig avhengig av blant annet hvor man befant seg geografisk og på samfunnsstigen, sier journalist og forfatter Henry Notaker, som har skrevet en rekke bøker og skapt flere tv-programmer om matkultur.

Oppskrift:

Gir energi

I dag kan vi få tak i mye spennende frukt og grønt over hele landet. Slik sett behøver man egentlig ikke å ofre noen ting selv om man ofrer lammesteken.

– Det er mange gode grunner til at familien bør tilpasse seg “innovatøren”, heller enn motsatt, sier Øverås Frisvold.

Det kan nemlig hende at vegetarmat er akkurat det familien trenger for å bevare overskuddet og humøret i skisporet.

– Det er nesten litt rart at vi har vent oss til såpass tunge kjøttmåltider i påsken. For de fleste består jo disse dagene av energikrevende aktivitet, og da er det ikke gitt at å gå rundt med masse stek i magen er tingen, mener Øverås Frisvold.

Oppskrift:

Bønner på menyen

Nøkkelen til en tilfredsstillende vegetarpåske, og vegetarkost generelt, er utstrakt og kløktig bruk av belgfrukter.

– Bytt ut kjøttet med bønner eller linser, og du vil bli like god og mett, men fortsatt føle deg litt lett, forklarer Øverås Frisvold.

Hennes kollega, kokk og matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen, har satt sammen en meny som er garantert å tilfredsstille selv den mest blodtørstige kjøtteteren i familien.

– Noe av hemmeligheten når man skal lage vegetarmat, er å ha en god olivenolje, bruke mye sitron eller lime og å bake grønnsaker i ovnen fremfor å koke dem. Da fremheves smakene. Det er også viktig at bønner er godt vannet ut før de kokes, sier Gulbrandsen.

Det er lurt å variere hvilke bønne- og linsesorter man bruker. De har både forskjellig smak og tekstur.

– Felles er at de skal koke til de er møre. Salt i kokevannet er ikke å anbefale, da bønnene kan bli litt trevlete og bitre, legger Gulbrandsen til.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.