De er en pryd for øyet, lukter godt og kan ta livet av deg uten at du aner hva som skjedde. Vi snakker om Norges giftigste planter.

Her er noen av de aller giftigste typene du bør holde deg unna.

Om uhellet skulle være ute:

Ta straks kontakt med 113 eller kontakt Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00.

Selsnepe

Selsnepe (også kalt Sprengrot) er en giftig plante i skjermplantefamilien. Den blomstrer år etter år, med hvite eller lyserosa blomster i skjermform.

Blomsten er å finne i våtområder, som vannkanter, myrer og våte enger.

Selsnepe er en av de giftgiste plantene vi har i Norge. Det som gjør den spesielt farlig, er at det ikke finnes motgift.

Det er den oljeaktige melkesaften i stilken og jordstengelen som er farlig. Saften inneholder giften cicutoxin som rammer sentralnervesystemet hos både mennesker og dyr. Selv små mengder kan være farlige.

Symptomer dersom en har fått i seg Selsnepe kommer vanligvis raskt (15-60 minutter). Symptomer er magesmerter, oppkast, diaré, svetting, sikling, svimmelhet/ørhet, kraftige og langvarige kramper, bevisstløshet og pustebesvær.

Førstehjelp ved forgiftning med selsnepe:

  • Fjern eventuelle planterester munnen.
  • Gi litt å drikke.
  • Ta straks kontakt med 113, eller Giftinformasjonen.

Kilder: Wikipedia og Helsenorge.no

Giftinformasjonen

Kan du ha fått i deg gift? Ta kontakt med giftinformasjonen:

22 59 13 00

Døgnåpen telefon.

Råd ved forgiftninger og forgiftningsfare.

 

Tyrihjelm

Tyrihjelm, også kalt Nordisk stormhatt, Venusvogn, Torshjelm og ikke minst «Nordens arsenikk», er et vanlig syn i fjellene, og vokser gjerne på fuktig mark.

I historien er Tyrihjelm blitt brukt både som medisin og bedøvende middel. Planten var for eksempel et hyppig brukt smertestillende på vestfronten under Den første verdenskrig.

I det engelske språk har denne planten kallenavnet «Wolfsbane» - «Ulvebane» - da den var et effektivt middel for bønder til å avlive plagsomme ulver med. Her hjemme trodde også vikingene at selv guden Tor brukte Tyrihjelm mot ulvene, derav navnet «Tors hjelm».

Planten inneholder det meget giftig alkaloidet lappaconitin. Et avkok av planten har vært brukt som et effektivt lusemiddel, derav det utbredte navnet lushatt på denne plantearten. Ved inntak fører den til kramper, lammelser og døden.

Landet rundt

Under fanen «Landet rundt» ønsker vi i Akershus Amtstidende å gi våre lesere tilgang til noen av de beste, artigste og viktigste artiklene fra de andre Amedia-avisene i Norge, inkludert Nettavisen og Broom. Dette er én av dem.

Skarntyde

Skarntyde kalles også Giftkjeks og hele planten er svært giftig. Giften fra planten ble blant annet brukt til å utføre dødsdommer i det antikke Hellas. Sokrates' berømte giftbeger var fylt med skarntydesaft.

Skarntyde vokser vilt og kan bli mellom en halv til to meter høy. Den lukter ofte vondt. Planten blomstrer med hvite blomster i juni og juli, og stilken er karakteristisk rødflekkete.

Planten er giftig på grunn av de to alkaloidene koniin og gamma konicein. Reaksjonen kommer ofte fort og selv en liten smak kan føre til en alvorlig forgiftning. Symptomer er svie i munnen, oppkast, sikling og tørste før kramper, lammelser og pustebesvær inntreffer.

Barlind

De ufarlige bærene på barlind er en favoritt blant fugler, men hele resten av treet er giftig.

Både nålene, barken og frøene inneholder alkaloider (A + B Taxiner) som er giftig for dyr og mennesker.

Alkaloidene gjør at hjertet slår saktere og kan gi hjertearytmier, og giften kan også skape problemer med fordøyelse og hyperventilering. Uttrekk fra 50 til 100 gram friskt plantemateriale kan være dødelig dose for et menneske.

Forgiftning kan også føre til varige leverskader både på dyr og mennesker.

Gullregn

Gullregn og Alpegullregn er to blomsterarter vi ofte ser i hager, da gjerne som en hybrid mellom de to artene.

Gullregn blomstrer på våren med gule blomster i 10-30 cm lange klaser.

Gullregn er giftig og kan være dødelig giftig ved høyt inntak. Symptomer på gullregnforgiftning er intens trøtthet, oppkast, koma, frådende munn og ulikt utvidete pupiller. Til tross for at planten er giftig, brukes den som vertsplante for larvene til flere sommerfuglarter.

Belladonnaurt

Belladonnaurt betegnes av Helsedirektoratet som en meget giftig plante. Det er en buskliknende hageplante, med brunfiolette, klokkeformede blomster, og glinsende, svarte bær.

Hele planten inneholder giftstoffer. Hvis et barn smaker på belladonnaurt kan det få brekninger, bli svimmel, urolig, få hallusinasjoner og hjertebank. Det er også karakteristisk med store pupiller. Større mengder kan føre til kramper og bevisstløshet.

Kilde: Helsedirektoratet

Oljeplante

Oljeplante (Ricinus communis) er en meget giftig plante. Hele planten inneholder giftstoffer, spesielt er det mye gift i frøene.

Planten er stor og kraftig med grønn eller rødbrun farge. Oljeplante får små blomster i klaser, og store frøkapsler med myke pigger. Planten har tre dekorative frø som er inntil én cm lange.

Giften ricin er naturlig protein fra bønnene fra oljeplanten. Giften blokkerer og avliver cellenes proteinsyntese og forårsaker indre blødninger og ødelagte organer. Hvis giften inntas, får offeret kvalme, oppkast og blodig diaré. Offeret dør av organsvikt etter noen dager.

I april 2011 skal en mann fra Tromsø ha fremstilt giftstoffet hjemme og deretter tatt sitt eget liv ved hjelp av den. Dette var i følge Pål Aas ved Forsvarets Forskningsinstitutt den første ricin-episoden i Norge noensinne.

Kilder: Wikipedia og Helsedirektoratet

Jordrøyk

Jordrøyk regnes som ugress, til tross for sine vakre blomst. Den er et vanlig syn i lavlandet i Sør-Norge. Den finnes også her og der i Nord-Norge.

I urtebøker fra 1400- og 1500-tallet anbefalte man jordrøyk ved gikt-, lever- og miltsykdommer, og for å lege sår ved utslett, men planten er absolutt ikke ufarlig. I store doser er den giftig og kan gi kraftig diaré, muskelkramper og sviktende åndedrett.

Kilde: Wikipedia

Revebjelle

Revebjelle er en meget giftig plante som vokser vilt i kyst- og fjordstrøk på Sørlandet og Vestlandet nord til Trøndelag.

Blomstene har form som fingerbøl, noe som har gitt planten det svenske navnet «fingerborgsblomma».

Plantens blader inneholder stoffer som virker stimulerende på hjertet, og innholdsstoffer fra revebjelle eller andre beslektede arter brukes til mange typer hjertemedisin.

I store mengder er revebjelle dødelig for mennesker, men forgiftninger med revebjelle er trolig sjelden fordi planten smaker så bittert at det er vanskelig å få i seg stor nok dose.

Kilde: Wikipedia 

Førsteshjelp ved forgifting avhenger av hvilken gift det dreier seg om. Dersom uhellet skulle være ute, ta kontakt med Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 og sjekk Helsedirektoratets liste over giftige planter.