– Vær sammen med dyret ditt. Hold dem inne. Gå ikke fra hunden eller katten, er de beste rådene jeg kan gi, sier Mona Larsen hos Fredrikstad Dyrehospital til Fredriksstad Blad.

Les også: - Ungdom er for uansvarlige

– Sett på musikk

– Nyttårsaften er den verste dagen i året for både ville og tamme dyr, sier Larsen.

– De opplever stress hele dagen. De forstår jo ikke hva alle de fæle lydene dreier seg om, bortsett fra at de er svært skremmende. Tenk deg det selv, om du måtte være livredd for noe du ikke visste hva var for noe, sier hun.

– Det beste er å la dyra være i et rom der det ikke er vinduer, eller der det går an å trekke for gardinene, mener Mona Larsen.

– Ikke dop

– Hva med folk som medisinerer dyr?

– Vi må ikke dope ned dyra våre. Hvis dyret først er skremt og åpenbart har det vanskelig på nyttårsaften, finnes bedre løsninger, sier Larsen.

– Til hunder finnes et halsbånd å få kjøpt, og til katter både en spray og et flytende middel som avgir et hormonstoff når en dings plugges inn i strømnettet.

– Som ikke er et dop?

– Nei, dette hormonet er en kunstig fremstilling av det samme som dyremammaene utsondrer til hundevalper og kattunger når de er små, og som har en beroligende virkning på dyra. Det signaliserer at alt er i orden, forklarer Mona Larsen.