FRONG/FOLLO: Det var ved en trafikkulykke på E6 ved Langhus som fikk politiet så rødt når flere begynte å filme.

– Patruljen stanset en bilist som åpenbart satt og filmet da han passerte ulykkesstedet. Får ett forenklet forelegg for det.

– Patruljen melder at det er mange bilførere som filmer når de passerer, patruljen noterer registreringsnummer og tar kontakt med bileiere i ettertid. Bruk av mobiltelefon er 5000,- kr i bot og gir også tre prikker, opplyser de fredag formiddag.

– Har mange fått reaksjoner i etterkant?

– Jeg ser ikke at vi har fulgt opp dette enda. Det opprettes saker på forholdet, så følges dette sporet opp videre i etterforskning. Vi skal nok ta kontakt med vitner, sier operasjonsleder Ronny Samuelsen til Amta.

Han er klar i talen på hva politiet mener om filmingen.

– Dette er ikke bra av flere årsaker. Folk er forpliktet til å hjelpe i forbindelse med et uhell. De skal ikke stå og filme. Flere enn nødvendig trenger ikke å stoppe. Det er heller ikke bra at folk filmer og kjører. Disse risikerer å få inndratt førerkortet, sier Samuelsen og legger til:

– Politiet er opptatt av at bilister er var i forbindelse med ulykker. Senk farten, kjør forsiktig i køen så ikke nye ulykker oppstår.

Flere snur i veibanen

Ved to trafikkulykker henholdsvis onsdag og torsdag i Bunnebakkene på Nesoddveien, snudde flere bilister i bakken som kunne utsette andre for fare.

Melissa Krag fra operasjonssentralen ble ikke fornøyd når hun hører om dette.

– Er det dobbelt sperrelinje bør en være forsiktig med å snu bilen og kjøre motsatt vei. Dette er ulovlig. Da er det ikke dette forsvarlig. Når det er en ulykke i Bunnebakkene, oppfordrer vi til å hjelpe til og melde oss raskt så vi får kommet til stedet for å rydde veien. Vi gir beskjed når folk kan dra fra ulykkesstedet. Vi har et godt samarbeid med kommunen og Statens vegvesen her, sier Krag og avslutter:

– Skal en først snu, må en være sikker på at de ikke blir stående fast og hindrer nødetatene til å komme til eller fra ulykkesstedet. Ta det heller med ro.

Ikke greit

Tilbake til videoer som blir filmet ved ulykker. Politiet har fortalt at det er alvorlig at videoer blir spredd i sosiale medier.

– Folk må ta hensyn til de som blir utsatt i ulykken. De liker nok ikke å få en video av seg på nettet. Media tar ofte hensyn og sensurerer ofrene og registreringsnumre på biler. På sosiale medier går det som regel rett ut uten redigering, fortalte Jostein Dammyr fra Nettparulljen i en tidligere sak.

Den gangen hadde flere ulykkesvideoer blitt publisert på Snapchats tjeneste Snapmap. Her kunne folk fra hele verden se videoen av ulykkene.

– Det er viktig at pårørende blir varslet og ikke ser ulykken først igjennom sosiale medier, fortalte politioverbetjenten.

Buss kjørte i feil kjøreretning

I fjor ble det full stans ved Oslofjordtunnelen. Den gangen valgte en buss å kjøre i feil kjøreretning igjennom rundkjøringen ved Holter.

Politiet ramset opp til Amta alle reaksjonene bussjåføren kunne ha fått hvis denne ble fersket:

– Hvis du både kjører feil vei mot skilt i rundkjøringen og i tillegg bryter vikeplikten, er det snakk om nesten 10.000 kroner i bøter, sier seksjonsleder for nærpolitiet i Follo Marius Gunnerud til Amta.

– Kjører du feil vei i rundkjøringen kan det fort bli brudd på vikeplikten. Da er det snakk om 6800 kroner i bot, inkludert tre prikker. Kjøring feil vei i forbindelse med skiltet rundkjøring er 5500 kroner i bot, altså et forenklet forelegg. I denne sammenhengen får du strafferabatt på bot nummer to, fortalte han også.

Pressevakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen fortalte at de fulgte opp dette som en personalsak.