Forbruker: Prisene på tømmer, planker og bjelker har steget kraftig det siste året. Årsaken til at prisene har vært så høye, er blant annet fordi barkebiller i Canada førte til redusert uttaket av tømmer, og USA har derfor vært nødt til å importere tømmer fra Europa. Stor etterspørsel fra utlandet har ført til økte priser - også her til lands.

- For ett år siden var normalprisen på cirka 17 kroner per løpemeter for impregnert terrassebord 28x120 mm. Nå er prisen 42,90 kroner, sier Eirik Grønlie, markedsdirektør i Maxbo, til Nettavisen onsdag ettermiddag.

Torsdag formiddag er fortsatt prisen 42,90 når Nettavisen sjekker prisene, men Grønlie opplyser om at prisen nå skal være 39,90 kroner.

Denne typen terrassebord er den vanligste å bruke når du skal bygge terrasse, opplyser Grønlie.

Statistikk fra SSB viser at materialer til eneboliger i tre hadde en prisøkning på 11,8 prosent fra mai i fjor til mai i år.

Det er med andre ord ingen tvil om at prisen har skutt i været det siste året. Den høye prisøkningen i august var imidlertid varslet, og avisa Telen skrev nylig at prisene har økt mye hos flere av kjedene etter 2. august.

Nettavisen har derfor sjekket prisene per løpemeter for impregnerte terrassebord 28x120 mm hos fem av de største kjedene.

Les også: Nå hamrer statsråden løs igjen: Lover endringer i byggereglene

- Forventer at toppen er nådd

Eirik Grønlie, markedsdirektør i Maxbo, bekrefter at prisene på trelastvarer i deres butikker over hele landet gikk opp 2. august, etter at prisene har steget jevnlig i hele år.

- Det er stor variasjon i prisøkningen på ulike trelastvarer, og i august har denne økningen vært på mellom 10 og 30 prosent, sier han til Nettavisen.

Han sier at prisen på impregnert terrassebord 28x120 mm har økt i august. Ifølge avisa Telen var prisen 32,90 kroner i juni, og nå er prisen opp i cirka 40 kroner. Prisen har derimot mer enn doblet seg det siste året, som nevnt innledningsvis.

- Vi må nok belage oss på et fortsatt høyt prisnivå på trelastprodukter i høst, men vi har en forventning og forhåpning om at toppen av prisjusteringer er nådd, sier Grønlie.

Han tror vi vil få en normalisering av prisnivået når tilgangen blir bedre, men påpeker at prisene på trelast alltid har svingt veldig mye.

Tilgangen på varer har imidlertid ikke vært god nok i år, men har bedret seg nylig, ifølge Grønlie.

- Produksjonen har økt for en del trelastprodukter gjennom sommeren, så vi tror tilgangen generelt vil bli noe bedre i løpet av de neste månedene. Men det er fremdeles høy etterspørsel fra både forbruker- og proffmarkedet, både nasjonalt og internasjonalt, så det blir spennende å følge denne utvikling videre, sier Grønlie.

- Kommer ikke tilbake til 2019-nivå

Det er ikke bare Maxbo som har vært nødt til å øke prisene ut til kundene. Som følge av en prisøkning på opp mot 30 prosent fra leverandørene, har Byggmakker skrudd opp prisene nærmest tilsvarende ut til kundene nå i august.

- Vi har prøvd å holde igjen, men for å sikre vår overlevelse må vi ta ut mye av prisoppgangen ut til kundene også, sier Petter Knutsen, kommunikasjonsdirektør i Byggmakker, til Nettavisen.

Det er ingen tvil om at prisene har økt mye det siste året. Det vil være lokale variasjoner, så prisene er ikke like over hele landet, men prisen per løpemeter for 28x120 mm lå på cirka 15,90 kroner for ett år siden, og nå er prisen på 39,90 kroner, opplyser han til Nettavisen onsdag ettermiddag.

- Det er historisk høye priser. Vi håper det kommer en korrigering snart, men vi har ingen forhåpninger om at prisene kommer tilbake til det nivået vi var på i 2019, sier Knutsen.

- Trelast i Norge har vært lavt priset tidligere. Nå øker prisene i Norge fordi den internasjonale etterspørselen har økt, og flere har vendt seg mot Norge, sier han.

Les også: Trelastprisene har skutt til værs: Kan by på budsjettsmell for hyttebyggere

Tilgangen øker

Det er flere årsaker til prisøkningen, og barkebillesituasjonen i Canada er bare én av årsakene. Knutsen trekker også fram at produksjonen gikk ned i midten av mars i fjor, så det er et lite etterslep fortsatt.

- Nå når norske sagbruk ser at de kan ta høye priser for eksport til utlandet, øker også prisene her, forklarer han.

Det er imidlertid mer tømmer i markedet nå, men Knutsen sier at det ligger på tørking og for klargjøring, og er derfor ikke klart til salgs ennå.

- Det finnes noe materialer i markedet. I tillegg henter Byggmakker noen varer fra våre kollegaer i Finland, som hjelper oss noe på tilgangen. Men det tar generelt lenger tid enn før for kundene å få det de trenger, sier Knutsen.

- Det er egentlig veldig fint at etterspørselen av trelast øker, fordi det er et bærekraftig byggemateriale. Så vi forventer at etterspørselen vil øke, sier han.

Dette koster terrassebord nå

Pristest av impregnerte terrassebord 28x120 millimeter. Den oppgitte prisen er per løpemeter:

  • Maxbo: 39,90 kroner
  • Byggmakker: 39,90 kroner
  • Bauhaus: 28,90 kroner
  • Coop Obs Bygg: 28,80 kroner
  • Byggmax: 28,80 kroner

Prisene ble sjekket 11. og 12. august 2021. Merk at både Maxbo og Obs Bygg har redusert prisene etter Nettavisen tok kontakt.

- Ikke høy nok produksjonskapasitet

Prisene per løpemeter for impregnerte terrassebord varierer hos de største kjedene. Prisen er nemlig mer enn ti kroner lavere Byggmax enn hos Maxbo og Byggmakker. Torsdag formiddag er prisen per løpemeter 28,80 kroner, ifølge nettsiden deres.

Niklas Hamberg, Norgessjef i Byggmax, sier til Nettavisen at de har merket den voldsomme etterspørselen etter trelast i år, men de gjør det de kan for å sikre nok varer til nordmenn.

- Vi jobber med de største og beste leverandørene og sagbrukene, og bredden av leverandører gir oss gode forutsetninger for god kapasitet på treverk i sommer og resten av året, sier han til Nettavisen.

Han trekker imidlertid fram problemet med trelast-tilgangen globalt.

- Selv om sagbrukene produserer så mye de kan, er ikke produksjonskapasiteten høy nok. Den siste tiden har det også vært store problemer med barkebiller i flere land, som reduserer tilgangen på trevirke. Med stor etterspørsel og redusert tilgang øker prisene på trevirke i Norge og internasjonalt, sier Hamberg.

Hamberg har ikke besvart Nettavisens spørsmål om hvor mye prisene har økt det siste året, og hvor mye prisene gikk opp i august. I avisa Telens undersøkelse, har imidlertid ikke prisene steget fra juni til august.

Les også: Meglertopp tror folk vil flytte tilbake til Oslo

Hos Coop Obs Bygg var prisen per løpemeter 34,90 kroner for impregnert terrassebord 28x120 da Nettavisen sjekket prisene torsdag formiddag, men de påpekte at dette var kampanjepris. Torsdag ettermiddag, etter at Nettavisen tok kontakt med Obs Bygg for å få kommentarer, er prisen redusert til 28,80 kroner per løpemeter.

- Vi har prisløfte, slik at våre kunder alltid skal kunne få den beste prisen i markedet. Vi etterstreber alltid å ha den beste prisen i markedet. Vi forventer at leveransesituasjonen normaliserer seg utover høsten, sier Espen Braaten, kjededirektør i Obs Bygg, på e-post gjennom kommunikasjonsavdelingen i Coop Norge.

Coop-kjeden har ikke besvart Nettavisens spørsmål om hvor mye prisene eventuelt økte i august, og hvor mye de har økt det siste året.

Har ikke økt prisene

I motsetning til flere av konkurrentene, har Bauhaus foreløpig ikke økt prisene etter mandag 2. august.

- Vi har allerede kjøpt inn volum til den gamle prisen, så foreløpig høyner vi ikke prisen før vi eventuelt kjøper trelast til høyere innkjøpspriser, sier Aagot Benterud, markedssjef i Bauhaus, til Nettavisen onsdag ettermiddag.

Men i likhet med andre butikker også Bauhaus vært nødt til å øke prisene kraftig ut mot kundene det siste året. Tilgangen har vært lav, og etterspørselen høy.

- Prisen per løpemeter for impregnerte terrassebord 28x120 mm har økt fra cirka 10,90 til 28,90 det siste året, sier hun.

Mellom april-september i fjor lå nemlig prisen mellom 10,90 og 12,90 kroner, og den har gått opp jevnlig siden da.

- Prisene vil nok ikke gå ned i første omgang, siden tilgangen er så begrenset. Det er tilgangen som styrer hele prisbildet. Men jeg tror at prisene vil gå ned når tilgangen normaliserer seg igjen, og det blir mer konkurranse i markedet, sier Benterud.