Nesodden har i 28 år vært velsignet med en kulturfestival, «Kulturisten».

Festivalen ble i sin tid «funnet opp» av daværende kultursjef Egil Houg i Nesodden kommune, og har blitt videreutviklet av hans etterfølgere. Kreative og dyktige medarbeidere i kommunen har skjønt at kultur kan være så mangt. Noen liker Bach andre liker Beatles, og selv om Nesodden har mange kunstnere som maler bilder, er for eksempel kystkultur, også kultur. Det beviste «sirkusdirektørene» i kommunen i samarbeid med ildsjeler på Flaskebekk, ved å lage tidenes «Kystkulturisten» langs Strandpromenaden. Badehusene ble åpnet opp og fylt med kunst og kultur av nesoddenkunstnere, til stor glede for tusenvis av publikummere.

I Varden leir fikk Nesodden Teaterfabrikk utfolde seg med sin kultur, og for folk flest arrangerte «festivalsjefene» i «Kultur, næring og idrett» pop og rockekonserter med bl.a. Aleksander Rybak, Carpe Diem, Turboneger og Admiral P.

Kulturutveksling med byen Tolfa i Italia ble det også, for å løfte frem Nesoddens lokale kunstnere og høyne øyas kulturelle verdier. Hvem husker vel ikke musikantene i gatebandet Lesto Funky, som skapte et musikalsk sirkus i Sirkus Tangenten. Sirkus er, som kjent, også kultur. Det så vi da de profesjonelle gjøglerne i Stella Polaris besøkte «odden».

I et leserinnlegg i Amta oppfordrer to medlemmer i Nesodden Kunstneres styre kommunen til å slippe taket, og la profesjonelle kunstnere få anledning til å utvikle Kulturisten. Det synes jeg ikke kommunen skal gjøre. «Merkevaren» Kulturisten er Nesodden kommunes eiendom og ansvar. Det håper jeg også politikerne vil skjønne, og se mulighetene i.

Kulturisten må inneholde kultur for alle, også vi som mener at en konsert med Morten Abel er kultur!

Ærbødigst!