FROGN: Det er innholdsrike dager for de femten barna som er med på rideleir denne uka. De skal lære alt fra å sele på og sele av, leie hester, ri på hester og møkke i stallen. I tillegg får de mye nyttig teori om hest og praksis i stallen blant annet.

Amta fikk møte to unge lovende ryttere, som er medansvarlige for deltakerne på rideleiren. Oline Mandelin er «fast inventar» på ridesenteret og har hest på fõr. Rikke Smedshammer er under rideutdanning og har praksis på ridesenteret.

– Jeg er fra Skreia på Toten og er vokst opp på gård med hester. Jeg er halvveis i utdannelsen og har en av timene her på rideleiren. Min store drøm er å starte eget ridesenter hjemme på Skreia, forteller Smedshammer.

Fastsatt program

– Hvordan er dagen lagt opp disse to ukene det er rideleir?

– Denne uka er det dagtid fra klokka ni til klokka fem. Gruppa på femten deles i tre og de hjelper hverandre med å sale av og på og møkke i stallen mens de venter på sin tur til å ri.

– Det blir praktisk stallopplæring som møkking, flising og rutiner i stallen. Pussing og stell av hest og utstyr og praktisk og teoretisk kunnskap om ulike hesteraser, hestens anatomi og sits (sitteteknikk) og mye mer. Mange gleder seg til at vi drar og griller og bader etter en rideøkt når været tillater det, forteller begge to.

Oline Mandolin forteller videre at neste uke er det i tillegg overnatting og da sover de i hyttene.
De lovende instruktørene skal være med å hjelpe til i begge ukene.

Meget populært tilbud

Rideleiren er veldig populær og det er en engasjert gjeng som møter Amta borte ved fjordingene.
– Alderen på årets deltakere er fra seks til 20 år i år, forteller rideskolesjef på Drøbak Ridesenter, Cecilie Wolff.

– De har hestene som sine «egne», og må dermed møkke og stelle for de hver dag, legger hun til.

En av deltakerne som har vært der fire år på rad er Thea Jensen på ni år. Hun kommer opprinnelig fra Romania og har lært seg språket veldig godt.

– Hva liker du best med å være på rideleir?

– Å ri og når vi drar for å bade, smiler Thea.

Amta fikk være med opp i kantinen da de skulle spise lunsj klokka tolv, og det var en rolig gjeng som ventet spent på nystekte ostesmørbrød.

– Er de alltid så rolige?

– De er nok slitne etter et innholdsrikt program fra morgenen i dag, sier Smedshammer.

Det er mye de skal lære på en uke, men de er flinke til å ta til seg kunnskap, sier jentene samstemte.

Barna får ri på hester i ulike størrelser. De behøver ikke kjøpe inn rideutstyr for å være med. Hjelm får de låne og gummistøvler egner seg godt så lenge den har litt hel for godt feste i stigbøylen.

Bildeserie

BILDESERIE: Se hvem som var på sommerleir på Skuterud gård