Så mange koronavarianter er oppdaget i Norge – her er siste nytt i Frogn og på Nesodden

Omfattende testing gjør at det oppdages stadig nye varianter av koronaviruset i Norge.

Omfattende testing gjør at det oppdages stadig nye varianter av koronaviruset i Norge. Foto:

Det er så langt i pandemien oppdaget 35 ulike varianter av koronavirus i Norge. 26 av dem ble oppdaget i august og september.

DEL

Aftenposten melder at det er den utstrakte testingen som gjør at det oppdages flere varianter av viruset nå. Koronaviruset har også fått en egen norsk undergren, som har navnet «B 1.4.24 Norwegian». Det er ikke blitt påvist at viruset har endret seg slik at det sprer seg raskere og gir et annerledes sykdomsforløp. Men dette forskes det på.

Oppfører seg annerledes

Kommuneoverlege Tove Røsstad sa på en pressekonferanse fredag at legene i Trondheim har merket seg at viruset oppfører seg annerledes og ser ut til å smitte lettere og gi raskere symptomer.

Dette skal granskes av Folkehelseinstituttet.

– Man behøver ikke å ha så nær kontakt som vi erfarer at man vanligvis har, fortalte kommuneoverlegen.

Seniorforsker Olav Hungnes ved Folkehelseinstituttet sier til Aftenposten at analysene av de forskjellige variantene gjør det lettere å se et mønster i pandemien.

– Dette er helt ferske resultater, og det gjenstår fortsatt mye analyse. Men nå har vi kommet mye lenger. Det er vi veldig glade for, sier seniorforsker Olav Hungnes ved Folkehelseinstituttet.

Status i Follo

Den siste uken har det vært smittetilfeller i både Frogn og på Nesodden. Begge våre kommuner meldte om dette torsdag.

– Smittesporing er igangsatt, og mistenkt smittekilde synes å være utenfor vår kommune. Den smittede er isolert i eget hjem, og seks nærkontakter er satt i karantene, opplyser Frogn kommune.

– Vet man hvor vedkommende er smittet?

– Smittesporing pågår nå, men er ikke konkludert ennå, opplyser kommunikasjonssjef i Frogn kommune, Sigrid Kvam Østmark.

På Nesodden sa kommuneoverlege Liv B.T. Hagen dette:

– Personen er i god form med milde symptomer. Smittesporing er igangsatt, opplyser kommuneoverlege på Nesodden Liv B.T. Hagen til Amta torsdag.

Nesodden har så langt hatt syv smittetilfeller i oktober. Frogn kun det ene.

For øvrig har det vært fire smittetilfeller på Vinterbro de siste dagene.

135 nye koronasmittede registrert siste døgn

Det var ved midnatt natt til lørdag registrert 16.271 koronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 135 meldte tilfeller siste døgn.

Dagen før ble det registrert 184 nye tilfeller, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Til sammen var 1.198.048 personer fram til fredag testet for koronavirus i Norge. I alt 28 koronapasienter var fredag innlagt på sykehus. Det er fire flere enn dagen før. Tre pasienter får respiratorbehandling.

FHI har registrert 278 koronarelaterte dødsfall her i landet siden mars. Den største gruppen døde er i alderen 80 til 89 år, og 52 prosent av de døde er menn.

FHI understreker at det ikke alltid er mulig å slå fast om de koronasmittede har dødd av eller med covid-19.

Ås Avis meldte onsdag at en Vinterbromann ble koronasmittet av en taxisjåfør i forbindelse med en taxitur. Denne personen har så smittet familien sin på to personer.

Nå viser det seg at mannen også har vært med i en rettssak. En person som også er bosatt på Vinterbro, som har hatt nærkontakt med mannen under rettssaken, har nå testet positivt.

Dermed kan til sammen fire smittetilfeller knyttes til Vinterbro-mannen.

– Vi kan ikke lenger si med sikkerhet at smitten stammer fra taxituren. Den kan komme derfra, men mannen kan også ha blitt smittet i forbindelse med rettssaken han har deltatt i, forteller Storhaug til Ås Avis.

Diskusjoner rundt munnbind

Det har vært en del andre episoder og diskusjoner rundt viruset og reglene som gjelder nå.

Mer om dette her:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken