Navn: Sarah Emilie Jonhaugen

Alder: 23

Yrke: Menighetspedagog i Drøbak og Frogn

Bosted: Oslo


Du har kontorplass i flerbrukshuset Smia - hva gjør du der?

– Som menighetspedagog jobber jeg med trosopplæring. Det handler om å gi barn og unge mulighet til å bli kjent med Gud og kirka, og gi en opplevelse av at her er det rom for alle. Du finner meg på alt fra babysang til konfirmasjonsarbeid.

Var det opplagt å velge en slik vei?

– Ikke egentlig. Jeg er ikke oppvokst i en kirkevant familie, men fant virkelig min plass og kjente på tilhørighet, tillit og vekst i møte med kirka i ungdomstiden. Etter konfirmasjonstiden har jeg blitt utfordret til større og andre oppgaver. Det ble et springbrett for å ta en bachelorgrad i Ungdom, Kultur og Trosopplæring på MF vitenskapelige høyskole. Under studiet har jeg hatt praksis og deltidsjobb i Drøbak og Frogn menighet, og jeg var ikke vond å be da det kom en ledig stilling i hjembyen min. Det er et spennende sted å være kirke!

Hva er det beste og «verste» ved jobben din?

– Det beste er å få lov til å jobbe med barn og ungdom. Det er gøy, kreativt og givende! Det kjipeste må være all tiden som går med på å rigge i stand til tiltak. Smia er et travelt hus, med mye forskjellig og spennende aktivitet, men det fører til mye rigging.

Hvordan opplever du ungdomsmiljøet i Drøbak?

– Ungdomstiden preges av raske endringer, sosiale medier og klimaendringer. Ungdom er underveis i livet, og skal finne ut av egen identitet, liv – alt på en gang. Selv om jeg kjenner igjen mye fra min egen oppvekst i Drøbak, tror jeg ungdom i dag har flere utfordringer, jamfør Ung Data 2022. De har mye på timeplanen, mange forventninger, og i lille Drøbak hvor «alle kjenner alle» tror jeg det er ekstra vanskelig når man faller utenfor, eller kjenner på ensomhet. Men det er fort gjort å svartmale, og derfor er det enda viktigere for meg å si at jeg opplever at vi har ordentlig snill og flink ungdom i Drøbak! Jeg er heldig som får møte så mange i jobben min.

Foruten jobben - hva opptar deg på fritiden?

– Håndarbeid! Å strikke eller sy gir deilig mestring over å ha laget noe selv, og av å ikke belaste kloden med hele tiden å kjøpe nytt.

Hva savner du i Frogn?

– Et godt, lavterskel samtaletilbud for ungdom. Gode og trygge voksenrelasjoner er viktige i ungdomstiden.

Hva er den viktigste avgjørelsen du har tatt så langt i livet?

– Å sette studiene på pause, og søke på stillingen jeg har nå. I fjor prøvde jeg meg på lektorstudiet, men til tross for gode resultater og tilbakemeldinger kjente jeg på lite utfordring og motivasjon. Det er kjipt å hoppe av midt i studietiden, særlig med tanke på studielån og venner, men det er enda viktigere å trives med det man holder på med. Og jeg trives ordentlig godt som menighetspedagog her i Drøbak.

Hvis du fikk 100.000 kroner til utdeling - hvem ville fått pengene?

– Drøbak og Frogn menighets vennemenighet på Madagaskar.

Hvem fortjener en rose?

– Det kjedelige svaret er mor, far og kjæreste, men de er rause, gode og mine største støttespillere. De må jo få rose!