– Det er bare å gå inn, sier Oline Heitmann (9) da Amtas utsendte finner inngangen til den renomerte familiebedriften.

Heitmann Marin er en veteran i båtbransjen med 41 års fartstid i båtfolkets tjeneste. I dag drives selskapet av andre generasjon i flotte lokaler i vannkanten ved Drøbaksundet. Oda Lotte Heitmann er sjefen på broen, med pappa og gründer Peter Heitmann som aktiv mentor.

Døtrene til Oda; Otilie (7) og Oline (9) er ofte med mamma og bestefar på jobb og i helgen bidro de både med vaffelstekning og omvisning.

– Jeg har vokst opp med dette og hadde stor glede av båtlivet som barn. Nå er jeg så heldig å få muligheten til å føre dette videre til mine døtre og samtidig får vi brukt mer tid sammen, sier Oda Heitmann (37).

Alle settes i arbeid

Denne helgen og første helgen i hver måned satser de på å ha åpent gjennom vinterhalvåret. Hele 900 kvadratmeter med båter i et lekkert lokale er tilgjengelig for båtinteresserte.

– Da kommer det kunder innom både fra lokalmiljøet eller de som har gjort konkrete avtaler på forhånd, sier Oda Heitmann.

Oline hadde sin først båtomvisning allerede da hun var fem år men lørdag var lillesøster Otilie med å viste fram båter.

– Jeg viste fram båtene her til en på min egen alder, forteller Otilie.

– Ja, det er du god på, sier søster Oline.

For som sjuende generasjon Heitmann kommer det inn med morsmelken. Oline er mer ivrig ved vaffeljernet.

– Kundene blir veldig glade for vafler og kaffe, sier Oline. Hun poengterer at det er viktig å ha riktig mengde vaffelrøre i jernet så det ikke tyter ut på kantene.

Mye kontakt på skjerm

Folk som kjenner selskapet vet at en av styrkene er gode kunderelasjoner med stor grad av gjenkjøp. Sosiale sammenkomster og arrangementer er en del av driftsformen hos Heitmann.

– Vi er heldige som får jobbe med de mest takknemlige kundene. Det er alltid hyggelig å slå av en båtprat, sier Oda Heitmann.

– Året har vært preget av mange møter både med leverandører og kunder på skjerm og da mister en litt kontakten med hverandre. Det er deilig å se kundene igjen, sier Peter Heitmann.

– Nå er vi også i gang med å få besøk av leverandører igjen. Vi har hatt besøk av den første og den andre kommer i desember, sier Oda Heitmann.

Hun var også på sin første båtmesse etter pandemien i Cannes i september.

– Da var det tydelig at folk var klare igjen. Jeg hadde fulle kalendre hver dag og mange nordmenn drar til Cannes for å se på båt, forklarer hun.Oppfordrer kunder til å planlegge

Heitmann er importør og selger båter i hele Norge. Som følge av korona har de hatt dårligere tilgang på nye båter. Det skyldes at de er utsolgt fra leverandør og økt etterspørsel.

– Det har vært et veldig spesielt år. Etterspørselen har vært mye større enn tilbudet og vi var utsolgt for nye båter i juni, sier Oda Heitmann.

– Nå selger vi stort sett for levering i 2023, sier Peter Heitmann.

De understreker imidlertid at de også formidler brukte båter.

– Etter koronaen så ser man at når man blir sperret hjemme i eget land, så er det ikke så mye annet som er morsommere å gjøre enn å ha egen båt, sier Oda.

Nå oppfordrer de derfor kundene til å planlegge båtkjøp i god tid.

– Jo tidligere kundene klarer å planlegge båtkjøp, jo bedre tid kan de bruke på å bestemme seg hvordan båten skal se ut og utrustes, forklarer Oda.Større og mer komfortable

En klar trend er at båtene er blitt større, mer komfortable og bedre utstyrt. Oda viser fram en Jeanneau Sun Odyssey 410 til en pris i underkant av fire millioner kroner.

Den er godt utstyrt med dusj, kokemuligheter, 3, kabiner og walk-around løsning på dekk, ingenting mangler.– Hvorfor skal folk kjøpe båt?

– Vi lever bare en gang, og da gjelder det å fylle livet med innhold. Båten er et flytende landsted som du kan flytte rundt hele verden, sier Oda. Og supplerer: Du ankommer nye havner og treffer spennende mennesker. Båtlivet er ofte veldig sosialt.

– Hva er den mest kostbare båten dere har solgt?

– Den mest kostbare båten vi leverer i år er en Lagoon 78, som vi leverer til kunde nå i slutten av året. Den koster over 50 millioner.Oppriktig båtinteressert

Heitmann Marin har 5000 kunder i kontrakts arkivet arkivet, og har solgt over 50 båter fordelt på nye, brukte, motor og seilbåter hittil i år. I hovedsak selger de seil og motorbåter fra Jeanneau, Prestige motor Yachts, Lagoon katamaraner. Sist men ikke minst er der agent for Nautor’s Swan seilbåtens svar på Rolls Royce.

– Vi selger drømmer, og er heldige som får jobbe med båter og folk som er oppriktig båtinteressert. Alle som jobber her er også glad i båt og bruker båt. Det er også viktig for oss å følge opp drømmene deres. Vi er gode på totalbilde både på motor og seil. En mekaniker er bedre på motoren og en båtbygger er bedre på skrog, men vi ser helhetsbildet, sier Peter Heitmann.

Selv trives Oda og familien godt på sjøen og det trenger ikke å være de lengste turene.

– Har jeg vært på sjøen en helg, kjennes det som jeg har vært på ferie. Det får så mye innhold.

Det fylles opp av en del kunder i lokalet. De som kikker ønsker å være anonyme og ønsker ikke å gi seg til kjenne for lokalavisen.

Nå er Heitmannfamilien klare for å ta imot enda flere båtinteresserte framover.

– Vi har åpen utstilling første helg hver måned. For kundene er ofte dette en stor drøm, noe man har ønsket seg lenge. Det handler om folks fritid, avslutter Oda Heitmann.