«Rullesøknaden» er en av mange ting de siste årene som gjør at diskusjonen på nytt bør tas om man virkelig skal ha en russefeiring i Norge og hvor lenge en slik eventuell skal vare. Samme feiring viser seg nemlig gang etter gang å ekskludere folk. Nylig kunne vi fortelle om en gutt i Akershus som hadde for få følgere på Instagram til å få være med en russebuss.

Det er ikke første gang russekull plasserer personer i «ulike kaster». Er du «kul», så får du være med. Er du «pen», så har du mange valg. Hvis du har de rette foreldrene i godt betalte jobber, så er du kanskje også innenfor. Ingen av delene og du står der fort uten å få være med i en buss.

Det er på høy tid at noen sier at nok er nok: Slik behandler vi ikke folk.

Flere ulykker

Personlig tenker jeg tilbake til min russetid med skrekk og gru når jeg ser noen i røde dresser. Jeg var ikke med på så mye, men må leve med at en av jentene i klassen ble påkjørt av en buss under feiringen. En fatal tissepause var alt som skulle til. Med det resultatet at hun i dag lever med en hjerneskade. Det er et sterkt inntrykk å møte henne den dag i dag.

En av guttene i klassene sovnet trolig på togskinnene og ble påkjørt av toget. Han mistet begge beina og den ene armen i ulykken. Da jeg tok opp noen fag på videregående året etterpå, så kom han kjørende i en rullestol. Det var sterkt å se en klassekamerats skjebne.

I dag lever han ikke. Trolig på grunn av russefeiringen.

Ros til Frogns elever

Mer gledelig er det å lese at Frogn-russen tar avstand fra de siste hendelsene og har fått en del fornuftige og tillitvekkende russeknuter. Russen har ikke et bra omdømme lenger og må virkelig jobbe for å få opp sitt rykte. Når Frogn-russen har en omsorgsknute, og har droppet sexknutene, så tenker vi kanskje at russetiden likevel har en fremtid i Norge.

Dermed roser vi også årets russekull i Frogn og håper at de leverer like bra i mai også.

Det blir nemlig avgjørende: For totalt sett er begeret fullt for russen i Norge. Noen flere feilsteg tåles ikke.

Og hvis det skjer dette året, så vil min neste kommentar være at russetiden bør være over. For godt i Norge.