(Fredriksstad Blad) – Det som er provoserende, er hvordan folk tar seg til rette ved bare å overse et stort fortøyning forbudt-skilt og deretter nekte å forlate båten når de får beskjed av de ansatte om at det ikke er lov å ligge der, sier Kvisler.

Hun og mannen har båtplass i Sand Marina på Spjærøy. Torsdag var planen å ta seg en båttur i finværet, men da de ankom båthavna ble de møtte av en 58 fots båt som sperret både deres og flere andre småbåter inne. Båten hadde, som Kvisler sier, lagt seg til på et sted hvor det er forbudt å fortøye.

Måtte ta kvelden hjemme på terrassen isteden

Kråkerøy-paret kontaktet dem som jobber i båthavna, og fikk beskjed om at de hadde gitt båteieren beskjed om at det ikke var lov å ligge der, men valgt å overse det.

– Isteden tok båtføreren en rib og reiste av gårde, mens den store Princess-båten lå igjen. Ingen ante når de måtte komme tilbake, og det var ingen opplysninger om hvordan det gikk an å få tak i vedkommende. Vi hadde ikke mulighet til å komme ut, sier Kvisler.

Istedenfor båttur endte det med en kveld hjemme på terrassen for henne og mannen.

– Er det ofte dere opplever slikt i båthavner?

– Nei. De to gangene tidligere i sommer jeg har sett folk har lagt seg til feil og det har vært folk om bord, har de flyttet seg med en gang. Det er første gang jeg har hørt om noen som legger seg inn slik og forlater båten i visshet om at man har stengt inne flere båter, sier Kvisler.

– Veldig uheldig

Kenneth Haraldsen, en av eierne til Sand Marina, synes ikke det er hyggelig å høre om opplevelsen til Kvisler og mannen.

– Dette var veldig uheldig og beklagelig, sier Haraldsen.

Da han fredag kveld kontaktet de som var på jobb i båthavna, fikk han opplyst at den store båten hadde blitt liggende over natten på samme sted og forlatt marinaen på fredag morgen.

– Har dere noen sanksjonsmuligheter når noen bare legger seg til slik, nekter å flytte seg og stikker?

– Når vi får tak i folk som har lagt seg feil, er de stort sett veldig hyggelige, imøtekommende og fleksible. Det verste problemet jeg vil si vi har, er det jeg kaller båtplasspirater: De bare kommer og legger seg til og forsvinner, slik at vi har liten sjanse for å få tak i dem, sier Haraldsen.

Kan ikke bare taue bort

– Når vi ikke får tak i dem, er vi litt fortapte. Det er liksom ikke bare å taue bort – for hvor skal vi legge en sånn båt? fortsetter han.

– Skjer det ofte?

– Jeg skal ikke si det skjer ofte, men det skjer dessverre. Det er mange forbudt-skilt og redningsstiger i havna, men det hender jo at de nærmest knyter båten fast i forbudt-skiltene.

– Skjer det ofte at de får beskjed om å flytte seg, men nekter?

– Nei, det skjer absolutt ikke ofte, sier Haraldsen.