(Nettavisen): Gjennom høsten er flere av Norges beste sportsdansere å se på parketten i TV 2-suksessen «Skal vi danse».

En rekke dansere har markert seg i programmet opp gjennom, men utenom «Skal vi danse»-sesongen ser vi ikke noe særlig til sportsdanserne. Dette endrer seg imidlertid nå.

Med det relativt nyoppstartede selskapet «The Professionals», ønsker nemlig Ole Thomas Hansen (23), Lillian Aasebø (30), Egor Filipenko (36) og Nadya Khamitskaya Andersen (40) å bringe mer dans til folket, og samtidig skape en trygg arbeidstilværelse for proffdansere.

– Vi vil rett og slett gjøre det enklere å leve av dans på scenen eller bygge en profil og leve av sin egen karakter. Og det har vi planer om å gjøre, forklarer Ole Thomas Hansen, som er daglig leder i «The Professionals», til Nettavisen.

– Ikke så mange muligheter

Slik det er i dag, er det nemlig ganske vanskelig å livnære seg av dansen, ifølge danserne. Og det vil de endre på.

– For sportsdansere, som vi alle er, så finnes det egentlig ikke så mange muligheter. Mange blir trenere, også kan man være med i musikaler og liknende, men da må man ofte ha ekstra utdanning, uttaler Nadya Khamitskaya til Nettavisen.

40-åringen er rådgiver i «The Professionals».

– Vi danser og konkurrerer aktivt, og når vi er ferdige kan vi enten bli trenere eller gjøre «Skal vi danse». Men «Skal vi danse» går jo over en begrenset periode – og det er umulig å leve av en jobb som varer i tre til fire måneder, legger hun til.

Samtidig påpeker Khamitskaya at det er vanskelig å kombinere «Skal vi danse» med en «vanlig» jobb, som mange av danserne har på si. Gjennom «The Professionals» kan de derimot få muligheten til å gjøre det de er trent til.

– Vi håper å skape muligheter for dansere. Enten bidra til at de kan leve av dansen hundre prosent, gjøre oppdrag i kombinasjon med «Skal vi danse» eller danse når det passer.

– Per i dag er det ikke slike muligheter for oss som er sportsdansere. Vi kan konkurrere, være bakgrunnsdansere og undervise. Men vi kan faktisk også stå på scenen og spre danseglede til folk, og det får vi gjort her, sier Khamitskaya.

Setter opp danseforestilling

Markedssjef Lillian Aasebø forteller at hun og Hansen startet arbeidet med «The Professionals» for åtte måneder siden, og i desember er de klare for å vise sitt første prosjekt.

Da blir danseforestillingen «Dancing Stars» satt opp på Christiania Teater, der 14 proffdansere – alle kjent fra «Skal vi danse» – skal samles på scenen og vise hva de er gode for.

Aasebø har stor tro på at forestillingen vil bli en suksess.

– Jeg tror timingen er perfekt. Det er et engasjement uten like. Og ballroom og latindans er ikke noe man kan se hvor som helst – så jeg tror det er noe publikum vil like, sier hun.

Dersom den kommende forestillingen slår an, drømmer hun om å utvide konseptet:

– Vi tar først en uke nå, så tenker jeg jo det kanskje kan komme både volum to og tre. Det er jo det langsiktige målet.

Vil skape trygghet

Også Ole Thomas Hansen har store drømmer for selskapet og veien videre.

– Vi har tenkt til å lage og produsere flere danseforestillinger. Først og fremst i Oslo, før vi kanskje tar det videre på turné. Etter hvert vil vi også rekruttere andre typer dansere og vise all mulig dans, forteller Hansen spent.

Han kan love et solid show i desember:

– Vi ønsker å vise hva dans er for oss, som gruppe og individer. Vi er vant til å danse «with the stars» i «Skal vi danse», men vi føler og vet med oss selv at vi også er stjerner. Vi har lagt ned barndom, ungdomstid og alt mulig for å bli de danserne vi er, og med denne forestillingen vil vi uttrykke hvilke følelser som kan vekkes i oss gjennom dans.

Ved siden av «The Professionals» underviser Hansen i dans, i tillegg til at han gjør ulike danseoppdrag. Drømmen er å gjøre dette resten av livet, men da må mulighetene være der.

– Jeg elsker jobben min, men å ha det som en hovedinntektskilde, er i dag veldig utrygt. Og med det selskapet her, som er av dansere for dansere, tror jeg virkelig vi kan klare å gjøre det tryggere for oss, avslutter Hansen.