Se svarene om skattemeldingene her

SEND INN: Roar Lyby i Skatt øst svarer på dine spørsmål.

SEND INN: Roar Lyby i Skatt øst svarer på dine spørsmål.

Artikkelen er over 2 år gammel

Fristen nærmer seg, og tirsdag formiddag var seniorrådgiver Roar Lyby fra Skatt øst i Amta for å svare på lesernes spørsmål om skattemeldingen. Les svarene i bunnen av saken.

DEL

Hvorfor er den gamle Hondaen fra 1984 oppgitt med samme verdi som da den var ny? Kan jeg skrive av reise til og fra jobb når jeg har firmabil som jeg skatter av? Kan man få fradrag for tannregulering?

Dette er noen av spørsmålene fra leserne som Roar Lyby fra Skatt øst har svart på tirsdag formiddag. Se alle spørsmålene og svarene nederst i saken.

Skattemeldingen (tidligere selvangivelsen) er sendt ut og leveringsfristen er 30. april. I disse dager er det mange som har ulike spørsmål knyttet til skattemeldingen.

–  Spørsmålene kan blant annet dreie seg om føring av inntekter og fradrag, forteller Roar Lyby.

Sjekk tallene

Skatteetaten har allerede beregnet ditt skattoppgjør basert på opplysninger tilsendt fra banker, offentlige registre med flere. Har du ingen endringer til Skattetatens foreløpige oppgjør, er sannsynligheten stor for at tallene i skattemeldingen også blir ditt endelige skatteoppgjør i år.

På Skatteetatens nettsiderfinner du utfyllende informasjon om innlogging i Altinn med mer. Sjekk at det du har fått i lønn og hvor mye du har betalt i skatter er riktig. Dette sjekker du ved å sammenligne summene i den årlige sammenstillingen av inntekter, fradrag og skattetrekk du får fra arbeidsgiveren din, med tallene i skattemeldingen.

Sjekk at det du mottar i pensjon eller uføretrygd er riktig. Oversikten får du fra NAV eller andre du eventuelt mottar pensjon eller trygd fra.

Flere nye poster

Fristen for å levere er som vanlig 30. april for privatpersoner, og 31. mai for næringsdrivende, og leverer du ikke innen fristene for deg selv, blir den regnet for å være godkjent. Næringsdrivende må alltid levere sin skattemelding.

Skatteoppgjøret utbetales i mange omganger. De første får sine penger utbetalt 27. juni, og det er flertallet. Felles for alle disse er at de er elektroniske brukere. De som fortsatt leverer på papir, får ikke sitt skatteoppgjør før tidligst 1. august. Deretter blir det fortløpende utbetalt fram til oktober. Bor du i utlandet, er det siste utbetaling som gjelder, 24. oktober.

Her er noen nyhetene i årets skattemelding:

■ Feltet for merknader er tatt bort: Du må sende eventuelle kommentarer til skatteetaten som vedlegg. Det får Skattebetalerforeningen til å reagere. De mener det er en fare for at folk går glipp av penger de skulle hatt igjen.

■ Du skal fylle inn dine barns fødselsnummer hvis det er behov.

■ Det er kommet inn en ny post om utbetaling fra avtaler om individuell sparing til pensjon.

■ Nå er det to felt for kost/diett ved arbeidsopphold utenfor hjemmet: Etter sats og etter faktiske kostnader

■ Under fradrag for reise til og fra arbeidssted har det kommet en ny post for flyreiser

■ Det har kommet e ny post for fradrag for kjøring til og fra barnehage, dagmamma og SFO

Viktige frister og forarbeid

I tillegg er det for skattemeldingen 2017 for første gang mulig å føre opp informasjon som handler om aksjesparekonto, en ordning som ble innført i september. i tillegg er det mulig å få fradrag for investeringer i oppstartsselskap etter at det ble innført en skatteinsentivordning for dette fra 1. juli i fjor. Denne posten er forhåndsutfylt hvis fradraget er meldt inn av investeringsselskapet.

Her er noen andre datoer det kan være lurt å huske:

31. mai: Fristen for å betale inn restskatt slik at du unngår renter.

20. august: Første frist for å betale restskatt. Dersom du skylder mer enn 1.000 kroner deles summen opp i to.

Laster nettmøte...
Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags