Gå til sidens hovedinnhold

Skolepolitikken som øker forskjellene

Artikkelen er over 1 år gammel
Innsendt

Det er et alvorlig feilgrep når politikere vil lovfeste et forbud mot rettferdige inntak i videregående skole over hele landet. Det vil ramme elever og føre til større ulikhet.


De kaller det «fritt skolevalg», men systemet som ønskes innført er en konkurranse om plassene utelukkende på grunnlag av karakterer, altså karakterbasert opptak. De som bruker begrepet «fritt skolevalg» villeder velgere, elever og foreldre til å tro at barna får realisert sine ønsker og drømmer hvis de bare jobber litt ekstra. I realiteten er det bare de med de aller beste karakterene som får velge. De aller fleste, de som ikke har toppkarakterer, må ta til takke med med de plassene som er igjen.
Det er forslag på å lovfeste et forbud mot mer rettferdige inntakssystemer i videregående skole. Dette er et alvorlig feilgrep. Elevene skal selvfølgelig få velge hva de vil bli og hvilken utdanning de skal ta.

Det er bløff å kalle «fritt skolevalg». Det er karakterbasert opptak det ønskes å lovfeste, og det innebærer nettopp at svært mange elever ikke kan velge. Det er ikke slik at alle ungdommer bare kan «jobbe litt ekstra» for å komme inn på skolen de ønsker. All forskning viser klar sammenheng mellom karaktersnitt og foreldrenes utdanningsnivå. Elever med lave karakterer har ofte foreldre med lavt utdanningsnivå og lav inntekt. De er ofte mindre motivert for skole, og det er mye større sannsynlighet for at disse faller fra. Vi tror ikke på et system som samler elever med lave karakterer i samme klasserom. Det forsterker forskjellene i samfunnet vårt. Vi vil ha mindre ulikhet, ikke mer. SV jobber for at alle skal kunne gå på en god skole, uavhengig av hvor du kommer fra og hvor høy utdanning foreldrene dine har.

Tilskudd til skolene må fordeles likt. De skolene hvor flest søker seg til skal ikke ha mer midler enn andre skoler med færre søkere.

Både elever og foreldre vil tape på det såkalte «fritt skolevalg». Elever må ta til takke med enten andre fag eller annen skole som ligger langt hjemmefra. Mer tid vil gå med på å forflytte seg fra hjem til skole som går utover fritidssysler som idrett, musikk el. annet. Elever som må velge en annen linje vil øke sjansen for at en går lei skolen og dropper ut.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.