Slik blir årets turistsommer i Drøbak: – Nå må vi alle ta ansvar

ALLE HAR ANSVAR: – Alle har ansvar for at smittevernreglene følges og at verken de selv eller andre påføres smitte, sier kommuneoverlege Merete Anine Nordaas Hvistendahl i Frogn

ALLE HAR ANSVAR: – Alle har ansvar for at smittevernreglene følges og at verken de selv eller andre påføres smitte, sier kommuneoverlege Merete Anine Nordaas Hvistendahl i Frogn Foto:

Turistsjef Atle Conradsen tror på tidenes turistsommer i Drøbak. Det betyr dager med tettpakket sentrum. – Nå må vi alle ta ansvar for oss selv, ta vare på de gode vanene vi har opparbeidet og bidra til at smittespredning unngås, sier kommuneoverlege Merete Anine Nordaas Hvistendahl.

DEL

Skoleferien er i gang og Norge går inn i sommerferieukene med smittevernregler som er relativt moderate sammenliknet med den nedstengningen av samfunnet vi hadde fra midten av mars og ukene framover. Nå er optimismen tilbake og i Drøbak er det store forventninger til en sommer hvor nordmenn flest ferierer og søker opplevelser i eget land.

Kommuneoverlege Merete Anine Nordaas Hvistendahl er selvsagt spent på om sommerukene får noen konsekvenser for smittespredningen av korona.

– Vi har nå en helt ny situasjon hvor ansvaret er overført fra myndighetene til den enkelte av oss. Noen mener forbudene oppheves eller modifiseres i et for raskt tempo, andre mener det fortsatt går for sakte. Uansett har vi kommet til et punkt hvor de sosiale kostnadene av streng regulering av samfunnet ikke står i forhold til gevinsten. Situasjonen er tilsynelatende under kontroll, sier hun.

Alt er ikke lov

Hun påpeker imidlertid at slett ikke alt er lov igjen.

– Nei, det er dessverre ikke det. Lovforbud er erstattet med anbefalinger gitt av Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Ansvaret for smittebegrensning og smittekontroll blir nå mer og mer overført til oss. Som kommune, lokalsamfunn, privatpersoner, arbeidsgivere, arrangører, næringsdrivende og så videre. Det betyr større frihet OG større personlig ansvar ved at vi selv må ta større ansvar for ikke å smitte andre eller selv bli smittet.

– Blant annet må vi selv passe på at vi ikke utsetter sårbare personer for risiko. Alle som arrangerer eller samler mennesker, offentlig eller privat, få eller mange, må legge til rette for at anbefalingene følges. De må ha regler for hvordan de gjør dette, og vi som besøker stedet må alle følge disse reglene. Det samme gjelder offentlige institusjoner. Situasjonen er med andre ord som den har vært.

Sommerfrihet med vett

Kommuneoverlegen understreker også at økt prøvetakingskapasitet eller smittesporing ikke løser noen problemer.

– Tiltakene bidrar imidlertid til å avdekke problemet, slik at vi forhåpentligvis kan gjøre noe med det. Men vi vil ikke og kan ikke stenge ned Norge en gang til. Vi kan heller ikke risikere at alt som mange har ofret til nå er bortkastet. Derfor MÅ vi ta vare på de gode vanene vi har opparbeidet gjennom denne tiden, sier Nordaas Hvistendahl som håper folk flest vil nyte sommeren.

– Følelsen av sommer og frihet er tilstede hos oss alle nå. Det skal vi glede oss over og benytte oss av, men med vett.

Har møtt næringslivet

Med turiststrømmen til Drøbak vil det på mange sommerdager kunne bli tett med folk i sentrum.

– Det er dessverre slik at tette folkeansamlinger er den største risikoen for økende smitte igjen. Spesielt på arrangementer hvor man står eller sitter tett og stemningen er på «topp». I løpet av kort tid kan en smitteførende i en slik situasjon smitte 20-30 andre. Så reiser alle til sitt og sprer smitten der de kommer. Men med dagens smittescenario i Norge med liten smitte er likevel risikoen slik at om du samler 1000 tilfeldige nordmenn så er risikoen det ti prosent risiko for at minst en av disse er smitteførende.

Kommunelegen har hatt dialog med handels- og turistnæringen i forkant av turistsesongen. Blant annet gjennom et møte på Smia.

– I tillegg til å invitere næringslivet til møter har jeg også vært tilgjengelig for de som ønsker det. De næringsdrivende er pliktige til å legge til rette for at smittevernreglene kan følges. De kan imidlertid ikke stå ansvarlige for hva sine besøkende bringer med seg. Hver og en har selv ansvar for å følge stedets smittevernregler, sier hun.

Har hatt tilsyn

Turistsjef Atle Conradsen er naturlig nok spent foran det han tror blir en meget god turistsommer.

– Erfaringen så langt er at det er i helgene vi merker trykket, men så vil vi få noen fellesferieuker med daglig tettpakket sentrum. Forskjellen i år er at vi ikke vil ha de utenlandske turistene på for- og ettersommeren noe som gjør at aktiviteten i sommer blir mer konsentrert rundt fellesferien. Jeg synes vi er godt forberedt. Et tjuetalls av de næringsdrivende i sentrum deltok på et info- og samtalemøte med kommuneoverlegen på Smia. I tillegg har vi hatt tilsyn i nesten samtlige butikker. Et tilsyn hvor vi har hatt fokus på å hjelpe til med man kan og bør gjøre av tiltak i det enkelte lokalet. Møtet var også nyttig i form av at næringslivet og kommunelegen nå forstår hverandres roller bedre.

KAN BLI FULLT:  Turistsjef Atle Conradsen er ser muligheten for at det kan bli ganske så fullt av turister i Drøbak sentrum, selv om de gjør det de kan for å inspirere turistene til å spre seg over større deler av kommunen.

KAN BLI FULLT: Turistsjef Atle Conradsen er ser muligheten for at det kan bli ganske så fullt av turister i Drøbak sentrum, selv om de gjør det de kan for å inspirere turistene til å spre seg over større deler av kommunen. Foto:

Tar med seg gode vaner

Selv om turistsjefen forventer en folkevandring til Drøbak i sommer så ser han en stor fordel med turistene som kommer i år.

– På grunn av reiseforbudet så blir det stort sett kun nordmenn som kommer til Drøbak. Fordelen med det er de har fått den samme informasjonen som oss og vet hva som gjelder. Jeg antar også at de besøkende er oppegående mennesker som tar med seg sine gode vaner fra de siste ukene, sier Atle Conradsen.

Han forteller at de har gjort noen tiltak som forhåpentligvis skal spre de besøkende til større deler av kommunen.

– Vi leier ut sykler ved turistinformasjonen, har sammen med DFI Sykkel laget tre alternative sykkelruter, vi markedsfører Frognmarkas Venners flotte turstier, har laget en egen app og setter opp infotavler. Men så er det sånn at de aller fleste som kommer hit gjerne vil oppleve gamle Drøbak, de vakre trehusene, idylliske trange bakgatene og Oscarsborg, sier turistsjefen.

KLAR FOR INNRYKK: Rune Mikalsen (til høyre) hos Laksen Fisk og Vilt er en av de som deltok på informasjonsmøte med kommuneoverlegen. Han forteller at de er klare for innrykk av turister. Turistsjef Atle Conradsen er sikker på at hele handelsstanden er godt forberedt.

KLAR FOR INNRYKK: Rune Mikalsen (til høyre) hos Laksen Fisk og Vilt er en av de som deltok på informasjonsmøte med kommuneoverlegen. Han forteller at de er klare for innrykk av turister. Turistsjef Atle Conradsen er sikker på at hele handelsstanden er godt forberedt. Foto:

Drøbaks minste er godt forberedt

En av de som deltok på møtet med kommuneoverlegen i Smia er Rune Mikalsen hos Laksen Fisk og Vilt ved torget.

– Et nyttig møte hvor vi fikk gode råd og tips. Hos oss er det strenge regler om maksimalt to kunder inne i butikken samtidig såfremt de ikke er familiemedlemmer, vi har håndsprit stående tilgjengelig for kundene og vi vasker og desinfiserer terminal og disk flere ganger om dagen, sier mannen som trolig har Drøbaks minste butikk.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken