– Det blir en annerledes nasjonaldag i år. Ingen barnetog for første gang siden krigen, ingen feiring ved skolene eller andre store ansamlingen av mennesker. De gode gamle tradisjonene må settes på vent. Men, det kan likevel bli en hyggelig og minnerik 17. mai-feiring, sier kommuneoverlege Liv B.T. Hagen på Nesodden.

Maks 20 personer

Hun oppfordrer alle til å feire med familie eller venner i hagen eller på terrassen. I tillegg ber hun alle om å være oppmerksomme på antall mennesker som kan samles.

– Der kan det tenkes at flere har misforstått. Mange tror kanskje at vi kan være inntil 50 mennesker, men det er arrangement på offentlig sted med en arrangør. Privat har vi ikke lov til å være mer enn 20 personer. Denne misforståelsen var også i min egen familie, og da antar jeg at flere har trodd det samme.

Selv skal hun feire sammen med nærmeste familie på nasjonaldagen.

– Det blir både 17. mai-feiring og bursdagsfeiring for et av mine barn. Og vi passer selvsagt på at vi ikke blir flere 20 personer. Det hadde ikke sett veldig bra ut dersom kommuneoverlegen skulle bryte denne regelen, smiler Liv B.T. Hagen som oppfordrer alle som driver med musikk på Nesodden til å tenke litt på hvordan de kan bidra.

– Det hadde jo vært veldig hyggelig om de som har et lite band, spiller eller synger, tar noen sanger i sin egen bygd. De må jo selvfølgelig følge smittevernreglene og ikke møte dersom de er syke, holde minimum en meters avstand, være nøye med hygienen og overholde støyreglene der de bor.

Hver enkelt må ta ansvar

– Vi gleder oss til 17. mai selv om denne blir annerledes. Nå kan vi endelig samles flere igjen, og det blir nok godt for mange. Feiringen blir ikke som tidligere år, men det er lagt opp til en feiring i kommunal regi som ivaretar smittevernhensyn, sier kommuneoverlege Merete Hvistendahl i Frogn kommune.

Hun understreker at det nå er opp til hver enkelt å ta ansvar for smittevernet for seg og sine.

– Når flere nå møtes må vi passe ekstra godt på å holde avstand til de vi ikke bor sammen med, vaske hender oftere, og holde oss hjemme også på 17. mai om man har symptomer, sier kommunelegen som selv skal feire med familien hjemme i hagen.

– Siden det er åpnet opp for å være sammen med litt flere kommer det nok også noen besteforeldre innom.