Gå til sidens hovedinnhold

Slik kan foreldremøtet redde deg, ungen og kloden

Artikkelen er over 1 år gammel
Innsendt

På det første foreldremøtet har du sjansen til å unngå at annenhver helg de neste årene går med til barnebursdager, jakten på leker til under 100 kroner og ulidelige sammenligninger mellom ungene. Det er på tide at Nesodden som skoleeier slutter å overlate dette helt til foreldrene.

Neste uke skal jeg på mitt første foreldremøte i skolen. Jeg har spurt de mer erfarne om råd, og det er ett som peker seg ut: Snakk om barnebursdagene. Med en gang.

Dersom en hel klasse på 20 elever skal ha hver sin bursdag og hver og en kommer med en gave, blir det 380 gaver i året. La oss si at dette holder på til og med 5. klasse. Det betyr at i en alder av 10 år har vi foreldre gjennom våre 20 poder drevet økonomien vår frem med å kjøpe opptil 1900 gaver. Det er vanlig med et pristak på 50 eller 100 kroner, så det betyr inntil 1900 sett med plastperler, lekebiler og nips. Noen går heldigvis sammen, noen lager egne gaver, noen inviterer bare jentene eller guttene – og noen kommer ikke. Uansett har de ikke kunnet unngå å få et effektivt, praksisbasert introduksjonskurs til sammenhengen mellom menneskets sosiale urinstinkter («ble Lars mer glad for Håkons gave enn min?») og kapitalismen i det 21. århundre («plast fra Kina er billig og vi kan stadig kjøpe nytt»).

Her er alternativet som flere fornøyde foreldre forteller meg om:
1) At foreldrene kjøper inn én gave til sitt eget barn på vegne av hele klassen, innenfor et avtalt budsjett (f.eks. 500 kr).
2) Snakk opp det å samle flere bursdager. I en 4.-klasse jeg kjenner hadde de i helgen fem sommerbarn som feiret sammen. Alle deler på kakebakingen og foreldrene blir bedre kjent. Tidligere har de fått leie rom på skolen. På Nesodden og i Frogn har vi skog og strand i nærheten og jeg er glad for å se at det blir stadig vanligere med utendørs bursdag. Det er selvsagt ikke til erstatning for en liten markering for det enkelte barn på selve dagen sin.

Lukk øynene og tenk på det: Kanskje fem barnebursdager gjennom året, der dere er en drøss voksne som hjelper hverandre. Hver gang én gave for hvert barn. Ingen rådyr affære på et kommersielt lekeland. Ingen lange e-post-tråder for å prøve å få til en felles gave. Ingen rockering til 69 kroner. Ingen haug med skinnende gavepapir så full av plast at du må kaste det i restavfallet.

Det er dette jeg skal foreslå på mitt første foreldremøte. Men eksemplene jeg er inspirert av, er alle drevet frem av foreldrene. Hva om det ikke er noen foreldre i klassen som har lyst til å stikke hodet sitt ut og fremstå som gnien eller fattig? Om det er noe alle sosialantropologer er enige om, så er det hvordan gaver og fester kan komme til å konsumere enorme mengder energi i et samfunn, i en slags tribuneeffekt som ingen egentlig ønsker: Når én reiser seg, må de andre gjøre det samme for å kunne fortsette å se fotballkampen. Når én har bursdag og samler inn plastleker og gavepapir fra 19 klassekamerater, vil de andre gjøre det også.

Om jeg blir valgt inn i Nesoddens kommunestyre 9. september, vil jeg kjempe for at kommunen som skoleeier gir klar beskjed til rektorene om at skolene skal oppfordre til og legge til rette for en annen bursdagskultur. Foreldrene må kunne leie skolens lokaler for en billig penge. På hvert foreldremøte og i kontakten med FAU bør læreren spørre om hvordan det går med bursdagene. Det blir mindre stress for foreldre og unger, vi klarer oss med færre penger og færre av klodens ressurser – uten at det koster kommunen et øre.

I mellomtida, når kanskje du også sitter på ditt første foreldremøte denne høsten, husk at det er politikk dere driver med når dere snakker om retningslinjer for bursdager – eller ikke snakker om dem. Fravær av regler er også politikk – som vi har fått altfor mye av.

Aldri har vi så blanke ark som på det første foreldremøtet for å lage skolefellesskapet så godt som vi kan. Bruk sjansen. Og husk at det samme gjelder ved kommunevalget: Meningsmålingene tyder på at vi kan få til et virkelig skifte til et grønnere og bedre Nesodden og Frogn. Bruk sjansen!

Kommentarer til denne saken