Gå til sidens hovedinnhold

Slik så bilen ut da familien skulle hente den – nå advares norske bileiere

Artikkelen er over 1 år gammel

Nå er denne sesongen i gang igjen.

Svært mange nordmenn har fått en lite hyggelig opplevelse når de har besøkt Göteborg, nemlig innbrudd i bilen. Spesielt parkeringshusene rundt fornøyelsesparken Liseberg er utsatt for dette.

Det skriver broom.no.

Nå har Liseberg åpnet for sesongen og Codan Forsikring har allerede fått inn de første meldingene om nordmenn som er blitt rundstjålet etter innbrudd i bilen.

– Den siste saken dreide seg om fem norske familier på tur til Liseberg. Da de kom tilbake til parkeringshuset, var alle fem bilene tømt for verdigjenstander, sier Nils Kristian Brekke, utredningsleder i Codan Forsikring.

Nesten 12.000 innbrudd i fjor

Politiet i Göteborg har flere ganger gått ut med en klar anmodning: Ikke la verdifulle gjenstander ligge igjen i bilen når man går fra den.

Tall fra politiet i Sverige viser det ble registrert hele 11.858 bilinnbrudd i Göteborg i 2018. Thomas Pettersson er analytiker ved politiet i Göteborg og bekrefter at de mottar mange anmeldelser fra nordmenn som opplever bilinnbrudd omkring Liseberg.

– Vi ser at Liseberg er et særlig utsatt område for bilinnbrudd i Göteborg. Mange av bilinnbruddene skjer i parkeringshus, sier Pettersson, som forteller at jo større parkeringshuset er, jo større er sjansen for innbrudd.

Ingen hyggelig opplevelse

Familien Treldal fra Oslo opplevde innbrudd i bilen da de var på Liseberg helgen etter 17. mai.

– Det var ingen hyggelig opplevelse for barna å komme tilbake til en bil med knust rute. De hadde tatt med seg tre bager, ryggsekk og sykler fra bagasjerommet, sier Gunnar Treldal, som skulle bruke søndagen på Liseberg.

Han forteller at de parkerte i et parkeringshus med kort avstand til Liseberg. Flere biler i parkeringshuset hadde blitt robbet.

Derfor får mange trøbbel på bilferien

Går etter norske skilter

– En fortvilet svensk kvinne fortalte at hun også hadde hatt innbrudd i bilen, sier Treldal, som forventer at svensk politi prioriterer problemet og setter inn tiltak.

– Dette er tydeligvis noe som gjentar seg år etter år, og burde være noe lokale myndigheter kan gjøre mer for å stoppe, sier Treldal.

Forsikringsselskaper har advart mot bilinnbrudd i Göteborg gjennom flere år. Utredningsleder Brekke har selv fortid som politimann. Han tror dette kommer til å fortsette så lenge nordmenn på ferie lar verdigjenstander ligge igjen i bilen.

– Det kan virke som kjeltringene går etter de norske skiltene. En norsk bil på tur til Liseberg, betyr ofte en hel familie og mange verdifulle gjenstander, sier Brekke, som advarer mot å oppbevare bager og gjenstander i bilen mens man er på Liseberg.

Dyrt utstyr

– De som bor på hotell har et rom å legge igjen tingene sine i. Når du er på en dagstur eller gjennomreise med bil, er det verre, sier Brekke.

Han legger til at mange tror de er trygge så lenge de gjemmer verdigjenstandene i kofferter eller bager i bilen. ­

– Det er feil. Kjeltringene forsyner seg gjerne av større kolli, sier Brekke.

Thomas Pettersson ved politiet i Göteborg råder nordmenn på Liseberg til ikke å la verdifulle gjenstander ligge igjen i bilen.

– Turister har med seg bagasje og kanskje også dyrt utstyr. Dette lokker tyvene. Har man ikke løse gjenstander i bilen, er risikoen lav for at noen knuser ruten på bilen din, sier Pettersson.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.