DRØBAK: Det mangler ikke på ideer og viltre påfunn når Smith'n går i bresjen for noe han brenner for.

– Dette skal være et gledesprosjekt for hele Drøbak. Vår by kan hjelpe en annen by, sier Eivind Smith, som har hanket inn både ordfører og sokneprest til å bidra. Og ikke med hva som helst.

Prosjektet er som følger: Sykehuset Santé Pluss på Madagaskar har ikke en eneste maskin som kan produsere oksygen til alvorlig syke covid-19-pasienter. En maskin vil gjøre stor forskjell.

– I Norge får vi vaksine på statens regning, luft ofrer vi ikke en tanke.. Men tilgang på oksygen er livsviktig for de sykeste, sier Eivind Smith.

For å sparke i gang spleiselaget, har han overtalt ordfører Hans Kristian Raanaas og prest Dag-Kjetil Hartberg til å kaste seg ut fra 5-meteren i Badeparken så snart spleisen er halvveis til mål, det vil si har nådd 65.000 kroner.

Å hoppe fra denne høyden har ingen av dem gjort før:

– Nei, langt ifra, ikke treer'n heller. Dette er langt utenfor min komfortsone, røper ordføreren, som både har høyde- og delvis vannskrekk. Jo visst kan han svømme, men hoppe – nei.

– Å hoppe fra femmeren var manndomsprøven her i Badeparken da jeg var ung. Jeg var aldri blant de kule og er nok mer å regne som landkrabbe, medgir han.

Nå derimot, er han villig til å risikere et realt mageplask for Madagaskar. Det samme er Dag-Kjetil Hartberg. Selv om presten er svært sporty, er han ikke den som hopper i havet;

– Nei, der er jeg ikke spesielt dreven, men hva gjør man ikke for en god sak, sier presten, som har planer om å hoppe i prestekjole. Det er bare å be om at han dukker opp igjen.

Smith står ikke selv bak initiativet til aksjonen. Han har tatt hansken på vegne av menighetsrådet i Drøbak og Frogn.

Kirkeverge Per Ørjan Aaslid forteller at innsamlingen ikke er i direkte regi av kirken, men at menigheten har påtatt seg oppdraget med å skaffe penger til denne konkrete maskinen for å vise solidaritet. 200 menigheter i Den norske kirke har engasjert seg i ulike prosjekter fra Det Norske Misjonsselskap under pandemien.

– Vi er ekstremt privilegerte her i Norge, og jeg tror en slik sak kan åpne øynene for det, sier Aaslid, som selv har et nært kjennskap til Madagaskar etter selv å ha bodd og jobbet der.

I komiteen sitter, foruten Smith og Aaslid, også Anne Marthe Leinebø, Govert von den Brink og Ingvild Bøhlerengen.

Selve innsamlingen skjer på Vipps og nettjenesten Spleis.no. Oksygen-kompressoren koster godt over 300.000 kroner pluss frakt, men med 130.000 kroner er Frogns bidrag i mål. Madagaskar dekker selv opp mot halvparten av utgiftene og lokale myndigheter er klare på at en slik kompressor vil bety svært mye for å redde liv. Vennskapsforeningen Norge Madagaskar jobber med å skaffe transport og mer testutstyr.

– Byr på min egen frykt

Primus motor Eivind Smith tar imot ideer som kan sørge for penger til den gode sak:

– Dette må i havn innen slutten av juni, og derfor håper vi på action umiddelbart. Bedrifter, privatpersoner – alle oppfordres til å gi en slant. Intet beløp er for lite og intet for stort, presiserer Eivind Smith.

Han har troen på Frogn-folks giverglede og er åpen for å by på det meste, så lenge det kan gi penger til kompressoren;

– Det være seg minikonsert hjemme i stua med en gjeng fra gospelkoret eller andre ting. Her er det mulig å komme med kreative ønsker. I Norge er vi så heldige å få hjelp og vaksiner, dette er en fantastisk anledning til å hjelpe mange som ikke har det så godt som oss.

Det samme understreker ordfører Hans Kristian Raanaas:

– Vi har trukket et vinnerlodd ved å bli født i Norge, men diskuterer hvor fort man kan få vaksinen for å kunne reise på ferie. Kontrasten er stor til et helt sykehus på Madagaskar som mangler noe så viktig som tilgang på oksygen. Her kan vi bidra ut over vårt eget lokalsamfunn, sier Raanaas.

Penger fra kommunen blir det ikke bli snakk om:

– Nei, men jeg støtter initiativet og byr min egen frykt for å skape blest, sier ordføreren.

Vil du hjelpe? Søk opp «Oksygen til Madagaskar» på Spleis.no, eller vipps til 694517 og merk gaven Madagaskar.