Han har sett paller med julebrus bli trillet inn i alle dagligvarebutikker. I kulturen han kommer fra på Island har de ikke noe forhold til denne drikken.
–Jeg har kjøpt og smakt julebrus og prøvd å analysere hva det var, men det er noe varierende kvalitet over den, sier Hafsteinn Snæland.
Fikk rask respons
Det har vært dårligere med ølsalget på Vitenparken etter at koronapandemien satte inn.
Bryggeriet i kjelleren blir mindre brukt til ølbrygging. De måtte starte å tenke nytt.
– Jeg kom på at vi kunne ta i bruk bryggeriet til å produsere julebrus, forteller den ferske rødbrusprodusenten.
Dermed tok han kontakt med Bringebærlandet rett utenfor Drøbak i Ås kommune.
– Vi har et godt forhold til Bringebærlandet og ringte og spurte om de hadde noen nedfryste bær fra høstens produksjon. Det tok 25 minutter fra jeg lanserte ideen til jeg fikk en kasse med bringebær av dem, forteller Snæland.
Heier på Haffi
Roy Andersen og Åse-Marit Thorbjørnsrud som driver Bringebærlandet sier dette om samarbeidet;
– Det var en veldig god ide. Vi har alltid vært opptatt av å finne nye måter å bruke bringebær på - og julebrus er helt genialt! Vi heier på alt Haffi gjør. Vi har levert bær til ham tidligere og da vet vi at de er i de beste hender, sier Roy Andersen.
Fant smaken etter to batcher
Ås avis utsendte får en smak av de røde dråpene. En smak han fant etter to prøvebrygginger. På den tredje satt den.
– Den har en frisk smak og er passende søt, er det mindre sukker i denne enn det som er i vanlig julebrus?
– Ja, den er veldig god og ikke like søt som de andre og har fin farge. Jeg har testet den på barna mine og de var veldig fornøyd med den.
Han forteller at det var viktig å tilføre noen julesmaker, men at de ikke blir for dominerende slik at alle aldersgrupper liker den.
– Jeg har vært litt forsiktig med å ikke bruke for mye ingefær og krydder, så er det et hint av appelsin i den, sier Snæland.
Lokalt håndverk
Den er så fersk at de ikke har fått etiketten i hus og de skal i gang med å tappe den på flasker. Den blir laget og tappet av Hafsteinn. De tappes på resirkulerte glassflasker de skulle ha brukt til ølbryggingen.
– Den er håndlaget, lokal og den blir ikke masseprodusert og dermed kan vi ikke konkurrere med prisene i dagligvare, forteller han.
Nå lanserer de julebrusen i julepakker til bedrifter, foruten at den kan kjøpes på Vitenparken og i nettbutikken deres.
Der blir den pakket i små og store pakker sammen med lokal skinke produsert med svinekjøtt fra Dyster gård, ribberull, sjokolade, småkaker og kaffe.
– Jeg tenker dette kan være en fin gave å få i adventtiden, de flest har jo sittet på hjemmekontor og ikke fått møtt kollegaer på lenge. De kan få et løft i hverdagen, sier Snæland.
– Så nå går du fra å være ølkongen til å bli julebruskongen på Vitenparken?
– Kan vi ikke bare si at jeg blir drikkekongen da? Julebruskongen er kanskje litt kjedelig å være de 10 andre månedene i året, avslutter Hafsteinn Snæland.