Disse bilene er dødsfeller

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Kyniske smuglere gjør livsfarlige grep med bilene for å skjule overvekt.

DEL

[Nettavisen]  Det er mye penger å tjene på å smugle mat, alkohol og andre varer fra Europa. Hver eneste uke stanser Tollvesenet smuglerbiler som er lastet til randen.

For å skjule overlasten, som kan være opptil tre ganger så høy som det som er tillatt, manipulerer enkelte smuglere bilene.

LES OGSÅ: Legene på Nesodden skal lyse opp i landskapet
Kom uskadet fra utkjøring ved Røer på Nesodden
Innbrudd i biler ved Frogn vgs
Politiet søkte etter innbruddstyver i Frogn

 

Ifølge Tollvesenets magasin «På Grensen» er den vanligste manipulasjonsformen å stive opp fjæringene, noe som gjør at bilene forvandles til rullende dødsfeller:

  • Bilene får vanskelige kjøreegenskaper.
  • Bak- og forakslinger får unaturlig stor belastning, som kan føre til at oppheng, bærekuler, bærebruer, støtdempere og fôringer ryker.
  • Bremselengden blir vesentlig lengre.
  • Ved en unnamanøver kan bilen oppføre seg unormalt, få sladd eller velte.
  • Fullastede biler får galt tyngdepunkt, og lasten er ofte ikke godt nok sikret.

De fleste smuglerbilene av denne sorten krysser grensen i Tollregion Øst-Norge, og tollmyndighetene ved disse grenseovergangene stanser flere hundre slike biler hvert år.

LES OGSÅ: Dyrket fram cannabis hjemme og gjemte narkotika i fryseren
Ukjente gjester strødde matjord på verandaen og fylte søppeldunk med vann
Miljø-krim på Ottarsrud 

Noen av ombyggingene er profesjonelt utført av fagfolk, mens andre er amatørmessige; en bjelke eller plankebit plassert i fjærene.

- Det er ikke vanskelig for en mekaniker å bygge om fjæringssystemet på bilen. Kjøreegenskapene til disse bilene blir elendige, sier tolloverinspektør Raymond Høiden ved Svinesund tollkontor til «På Grensen».

Under en aksjon på Svinesund i mai stakk en smuglerbil av i 200 kilometer i timen, og politiet måtte bruke spikermatte for å stanse rømlingen.

– Når slike biler kjører i 200 kilometer i timen, er det åpenbart at dette er rene dødsfeller, fortsetter Høiden.

For to år siden var det en dødsulykke med en smuglerbil på E18 ved Liertoppen utenfor Drammen. En 42 år gammel mann mistet livet og en person ble alvorlig skadet da bilen, som var overlastet med 1,5 tonn, braste inn i flere andre biler.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags