Jeg vil berømme Drøbak/Frogn Speidergruppe som barne- og ungdomsorganisasjon som virkelig har satt seg i førersetet for å markere Friluftslivets år, sier Rita Hirsum Lystad, som synes det er flott at alle er invitert.

Fortsatt plass til deg ved bålet

Jeg gleder meg, sier hun, og leger til at hun håper og forventer at så mange som mulig tar turen inn i skogen i kveld for å markere Friluftslivets år.

- Kanskje er det noen som ikke har vært inne ved speiderhytta før og da er dette en fantastisk flott mulighet til å bli kjent med dette området. Og så treffer man jo mange hyggelige mennesker – rundt bålet, sier hyn.

- Her skal det grilles pølser – mange pølser! Og jeg skal overnatte ut på vinterstid for første gang. Jeg gleder meg og er spent på det. Gleder meg til naturopplevelsen, og er spent på om jeg holder varmen. Men det har flere speidere lovet meg skal gå bra!

Da gjør vi stas på speiderne og stas på Friluftslivets år i Frogn, sier den tøffe Ap-politikeren, som holder åpningstale klokken 19.00.

Det er da det begynner, så jeg oppfordrer alle til å ta turen inn til speiderhytta på Heer i løpet av kvelden, sier hun.

Hirsum Lystad innrømmer imidlertid at hun både gleder og gruer seg.

- Dette er litt utenfor min komfortsone, sier hun.

Varaordføreren har aldri sovet ute under åpen himmel før, og har heller ingen erfaring med utendørs overnatting vinterstid.
– Har du fått noen gode råd om bekledning og utstyr?
– Ja, det har jeg heldigvis, sier Lystad med et smil.

Aktiviteter hele året

Starten på Friluftslivets år 2015 markeres i kveld, ved speiderhytta på Heer. Drøbakspeiderne tenner bål og spanderer pølser og varm drikke, og alle som vil er velkomne til å være med på å sove ute denne natta.
– Det kommer til å være aktiviteter i hele 2015, og det vil gi innbyggerne rike muligheter til å bli kjent med turområder man kan bruke, sier Lystad.

Grønne lunger

– Vi er heldige i Frogn som har skog, men også fjord og strandlandskapet og de grønne lungene, sier varaordføreren, som synes det er viktig å bruke nærområdene og senke terskelen for å komme seg ut.
Frogn kommune har planer for året, og vil blant annet invitere innbyggerne til å kåre kommunens mest attraktive friluftsområde.

Ordførren ble forhindret

Frogns ordfører var en av de første i landet til å melde seg på den landsomfattende nattlige friluftsopplevelsen.

Skuffelsen var derfor stor da det ble kjent at ordfører Thore Vestby blir forhindret. Men via Amta.no har han en hilsen til friluftsfesten som kan bety at at speiderne i siste øyeblikk får med seg både varaordfører og ordfører til skogs i natt:

Ordføreren melder: - Min første uteligging i barhytte var i 1958, i min fars barhytte som han brukte under tømmerkjøring.  Pga. noen komplikasjoner på en hjemeise håper jeg å rekke rosignalet sent i kveld og kanskje min siste uteligging. Men åpningen er i de beste hender ved varaordfører, skriver han.