Nå er det fotball-VM for alle penga som gjelder for den utflyttede sørafrikaneren. Selv om vertslandet røk ut av sitt eget VM etter gruppespillet, har det gigantiske idrettsarrangementet hatt en positiv innvirkning - all kritikk mot vuvuzelaen til tross.

– Dette er en anerkjennelse for landet. Det har bidratt til å bygge internasjonale relasjoner. Vi har vist at vi i Afrika er i stand til å arrangere et VM på høyt nivå. Det har vært en stor oppgave, og selvsagt har det kostet mye penger. Rundt 30 milliarder, forteller Chilembo til Amta.

For det var behov for en sterk oppgradering både av infrastruktur og stadionanlegg i forkant av mesterskapet.

– Heldigvis er Sør-Afrika i en bedre økonomisk situasjon enn andre afrikanske land. Vi har utviklet en moderne industriell base som har gitt oss muligheten til å gjennomføre et VM.

VM har også hatt en stor betydning for sysselsettingen i landet. Mange som tidligere har vært uten jobb, har nå fått anledning til å jobbe innenfor restaurant- og overnattingsbransjen.

Andre, som tidligere ikke har hatt mulighet til å få jobb, har startet med handelsvirksomhet av forskjellige produkter. På den måten har de skaffet et godt innkomme for familiene.

– Jeg kan bare referere til min egen lillesøster. Hun driver skjønnhetssalong der nede. Hun har doblet omsetningen sin. Nå vil alle pynte seg. I det hele tatt har dette virket som en stor «boost» for alt forretningsliv, forteller Chilembo.