Fikk en «Atlantic bonito» i Oslofjorden - En mulig rekord

Drøbakingen Andreas Brandvoll (36) dykker vanligvis etter perler. Søndag fikk han en særdeles uvanlig fisk på kroken.

Drøbakingen Andreas Brandvoll (36) dykker vanligvis etter perler. Søndag fikk han en særdeles uvanlig fisk på kroken. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Søndag fikk drøbakingen Andreas Brandvoll (36) noe ganske så uvanlig på kroken. Etter en halvtimes dragkamp hadde han halt i land en «Atlantic bonito», eller en stripet Pelamide, som det også kalles.

Han driver med perledykking, og var akkurat ferdig med et dykk utenfor Håøya naturverksted der han dykket etter stillehavsøsters. Så bestemte han seg for å slenge ut fiskestanga. Og som med alle gode fiskehistorier er heller ikke denne uten dramatikk.

"Denne må kjempes med"

- Jeg kjente at det bare sa «BANG». Det ordentlig smalt i stanga. Jeg trodde først at det var en stor makrell eller en sjø-ørret. Jeg har en god, svær havfiskestang, og den bare bøyde seg. Det er det sjeldent du ser, sier Brandvoll.

Han fikk slått på bremsen, men sena bare ulte avgårde. «Dette må kjempes med», tenkte han, men skjønte raskt at han ikke hadde noe å komme med. Fisken er en del av makrellfamilien, og er kjent for å være en skikkelig fighter, skriver fiskemagasinet Hooked.

- Den bare dro og dro. Jeg begynte å bli ganske nervøs, for det var lite sene igjen. Så da begynte jeg å kjempe tilbake, og sveiva som en galimatias i en halvtime mens svetten rant. Plutselig merka jeg at den kom mot båten, og så hoppa den. Da tenkte jeg «hva faen var det for noe?».

Brandvoll fikk til slutt sveiva inn fisken og dratt den om bord i båten. Han skjønte ikke hva han hadde fått på kroken, og trodde det måtte være en makrellstørje. Etter å ha lagt ut noen bilder på Facebook fikk han kommentarer fra Helga Haugen ved Håøya Naturverksted, som skjønte hva det var.

Denne fisken, en atlantisk Bonito, er et særdeles sjeldent syn i våre farvann.

Denne fisken, en atlantisk Bonito, er et særdeles sjeldent syn i våre farvann. Foto:

Ny i Oslofjorden

- Da ble jeg fortalt at jeg hadde fått en Atlantisk Bonito. Det er en sjelden fisk i Norge, og så vidt jeg vet har den aldri blitt fanget i Oslofjorden, sier Brandvoll.

En kjapp telefon til Oslo Havfiskeklubb avslører at riktig så sensasjonell er fangsten ikke.

- Den er det tatt noen av i sportsfiskemiljøet de siste årene, sier Tora Arne Rygg i Oslo Havfiskeklubb.

Stripet pelamide er tidligere blitt fanget i små mengder i Norge, hovedsakelig som bifangst i makrellfiske, men er en sjelden art å se i norske farvann. Men senest i juli i år ble den fanget ved Ingierstrand i Oslo.

- Vi vet jo det at når golfstrømmen er varm, så kommer det en del uvanlige arter til disse farvannene, sier Marius Vodrup ved Drøbak Akvarium.

Kanskje rekord

Men størrelsen, som Brandvoll veide inn til 2,4 kilo, er noe annet.

- Da er det i så fall ny norgesrekord, sier Rygg, som anbefaler Brandvoll å måle fangsten og ta bilde.

- Hva har du tenkt til å gjøre med fisken nå?

- Den skal jeg slenge på grillen med litt timian, bergmynte og sitron. Så blir det skjell fra Håøya som tilbehør. Det blir kveldens høydepunkt, sier han eplekjekt.

Det går imidlertid ikke lang tid før han ombestemmer seg. Han skal «spare den».

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags