- Judo gir viktig læring

Utøvere og trenere på samling.

Utøvere og trenere på samling. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Wibecke Holm Jøsang i Nesodden judoklubb forteller at internasjonal samling for funksjonsnedsatte utøvere ble en stor suksess.

DEL

Judoleiren som samlet utøver i judo for funksjonsnedsatte ga mange erfaringer. Leiren var en mulighet for å møtes, både for eksisterende og nye klubber og utøvere. Hovedansvarlige er Wibecke Holm Jøsang som leder og Alexander Lange som trener for utøvere med funksjonsnedsettelser. Alexander og Wibecke fra Nesodden judoklubb understreker betydningen av å samle judonorge for å få i gang mer aktivitet og å inspirere til judotrening flere steder i Norge.

– For å få inn flere kvalifiserte mennesker som har lang erfaring med judo for funksjonsnedsatte, inviterte vi Tomas Rundquist fra Sverige, forteller Jøsang.

– Stor betydning

Tomas Rundqvist er seniorrådgiver i Special Needs Judo i Sverige og hovedansvarlig for Special Olympics judokonkurranser på verdensbasis.

– Leiren på Nesodden er av stor betydning da det gir mulighet for å dele erfaringer og starte opplæringen av trenere som ikke har erfaring med å trene funksjonsnedsatte i judo. Både Sverige og Norge er to langstrakte land og treningsleiren er starten for å danne et kontaktnett for enklere å kunne møtes også over landegrensen, sier Tomas Rundquist.

I Norge er det registrert mellom 70 og 80 funksjonsnedsatte som driver med judo. I Sverige er de til sammenligning godt over 200 personer. Tomas har tatt med seg to trenere og en utøver fra Göteborg. Robin med foreldrene Joyce og Floris har kommet fra Nederland for å delta på leiren.

– Vi kjenner norske judoutøvere fordi vi møtes hvert år i Italia. Vi føler oss som en del av en stor judofamilie, forteller de. Nesodden er vakkert sted og spesielt Furukollen på Svestad der alle som deltar på leiren er innlosjert, sier Robin.

Overrasket

Presidenten i Norges Judoforbund Geir Reehorst dukket opp på samlingen og deltok på trening sammen med utøvere og trenere. På slutten av treningsøkta overrasket han Wibecke Holm Jøsang og Alexander Lange med å tildele dem 2.dan. Dette fikk de tildelt da de har bidratt til å utvikle judo for funksjonsnedsatte i Norge i mer enn 15 år. Wibecke Jøsang og Alexander Lange har erfaring fra trening med blinde, døvstumme, rullestolbrukere, psykisk funksjonsnedsatte og andre. De har også laget treningsmoduler til trener 1 og trener 2 i judo.

– Styret i Nesodden judoklubb bestemte seg for en stund siden å søke om 2.dan til Jøsang og Lange for det arbeidet de legger ned for denne gruppen mennesker. Det er veldig fortjent, når man bruker så mye av sin tid på andre mennesker å få en slik oppmerksomhet og at vi på den måten kan vise at hele judonorge setter pris på det arbeidet Jøsang og Lange gjør, sier leder i Nesodden judoklubb, Thom Hallum.

Sosialt fellesskap

Treningsleiren er også en sosial møteplass med god middag og fest etter lang treningsdag på lørdag. I sofaen på Furukollen sitter Farrukh Zoitov. Han er på leiren sammen med trener Rune Anderssen i Stavanger judoklubb. Begge er her på Nesodden for å se og å lære. Farrukh liker å trene med barn og andre. Han understreker at det gode ved judotrening er fysisk elastisitet og fysikk.

Gratis

– I år var vi så heldige å få 50 000 kr fra Extrastiftelsen til å arrangere denne leiren. Leiren var derfor gratis for alle som ville delta og trenere som ønsket å komme ble sponset av Norges Judoforbund, forklarer Wibecke Holm Jøsang. Judo kan trenes av absolutt alle. Vi har eksempler på folk som hjelpes ut av rullestolen og inn på matta. På matta får de til noe, de føler mestring.

Neste år

Ifølge Jøsang er det fire ting som er viktig lærdom i judo.

– Du lærer å vite hva du er i stand til, du lærer hvem du er, du lærer å bli trygg og selvsikker og du lærer å ta vare på deg selv, sier hun.

– Målet vårt nå er å samles igjen neste høst på Nesodden og være enda flere. Våre utøvere fikk god kontakt med utøvere fra Sande judoklubb, så et direkte resultat av samlingen er at Nesodden judoklubb og Sande judoklubb skal treffes jevnlig for å trene sammen» sier Wibecke Jøsang og Alexander Lange som begge er fornøyde etter en vellykket samling.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags