For det er på kvelder som dette at Trygve Gulliksen & co bretter opp ermene, tar på seg lue og arbeidhansker, og sørger for at hele Frogn, halve Akershus og Østfold har et sted å gå på ski vinterstid.

Selvgående

Det er en rutinert gjeng som stiller opp denne lørdagskvelden.  Humøret er på topp, selv om mange av dem har gått mange vakter denne vinteren.  Derfor er det ikke mange beskjedene Trygve Gulliksen trenger å gi.

- Da setter dere i gang i østløpet, så tar dere vestløpet. Da setter vi i gang, sier dugnadsgeneral Gulliksen mens løypemaskinen står og brummer og et tosifret antall mannskaper har inntatt lysløypa i Frogn for å produsere tonnevis av kunstsnø sånn at planlagte treninger og renn kan gå av stabelen i de nærmeste ukene.

- Det er en takknemlig jobb når disse folka er på vakt.  De aller fleste av dem er selvgående, og vet akkurat hva de skal gjøre.  Det samme gjelder for øvrig brorparten av vaktlagene. Så veldig mye går av seg selv, selv om noen av oss selvfølgelig må holde tak i selve organiseringen når de ulike kuldeperiodene dukker opp, sier Gulliksen.

Les også: Fortsatt greie forhold i løypa

Temperatur

Og det er en positiv Gulliksen som sender ut troppene lørdag kveld.

- Temperaturen i vannet i Kvernerdammen er nesten perfekt, så det skal gå veldig greit å produsere masse snø i natt.  Og det trenger vi, for mildværet har tært på store deler av løypa. Og med tanke på at det skal arrangeres mange renn i ukene som kommer, så trenger vi mye snø.  Blant annet skal løypa ned til driving-rangen legges.  Så dermed passet det godt at denne korte kuldeperioden kom nå, sier Gulliksen før han går til arbeid.

 

Les også: Tjuvstart av vinter koster DFI Ski penger

Skeptiske

Det var mange som var en smule skeptiske da skigruppa dro i gang dugnad tidlig i november.  Ikke alle hadde helt trua på at det skulle gå an å anlegge skiløyper allerede da.  Men dugnadsgjengen tok sjansen, noe som innebærer at det i år fort kan gås på ski i badebyen i hele fem måneder denne vinteren. 

Og Trygve Gulliksen er klar på at nettopp kuldeperioden i november var det som la grunnlaget denne gangen.

- Hadde vi ikke vært på ballen da, så hadde kanskje hele sesongen røket.  Vi hadde i hvert fall ikke greid å produsere noe særlig til løypene med den vinteren vi hadde i desember.  Så det at vi tok sjansen i november, sørget for den såla som fortsatt ligger i bunn, sier Gulliksen.

 

Rekruttering

Mer eller mindre på hodet, på vei ned i en av mange kummer som er lagt opp rundt løypa, finner vi Geir Simonsen.  En aldri så liten legende i skimiljøet i Drøbak, som har bidratt både i og på siden av sporet i veldig mange år. Nede i kummen prøver han å koble opp et vannrør, mens Ellen Færgestad Mosleth er godt på vei til å trekke de samme slangene nedover mot Follo Museum.  Få har bidratt så mye som Geir vedrørende kunstsnøanlegget, men han er full av lovord om de andre i dugnadsgjengen.

- Det er fantastisk hva vi har fått til her i Drøbak. Og det er først og fremst den gode dugnadsånden som har gjort dette mulig. Vi synes jo dette er morsomt, men jeg vil allikevel komme med en klar henstilling til dem som tror at dette går helt av seg selv.  Vi trenger nemlig flere folk, sånn at belastningen blir mindre på dem som bidrar mest.  For hvis folk ønsker gode skiforhold i årene som kommer, så må mange bidra. Vanlige vintre virker det som om vi må se langt etter, så derfor trenger vi i skigruppa enda flere som kan dra lasset med å produsere kunstsnø i årene som kommer, sier Geir Simonsen før han på ny stikker hodet ned i kummen for å få i gang snøproduksjonen for n`te gang denne vinteren.

 

Tusen dugnadstimer

Og det er ikke få timer som er brukt på å produsere kunstsnø denne sesongen.

- Kjapt regnet blir det litt over 1000 timer fordelt på de ulike vaktlagene.  Det betyr dugnadsinnsats for flere hundretusen kroner.  I tillegg koster strømmen mye.  Rundt 70.000 for en uke med produksjon.   Så selv om vi stort sett kommer i mål, er det ingen tvil om at det koster penger og krefter å produsere snø.  Så derfor hadde det vært flott om folk støttet opp om dette ved å betale noen kroner.  Det kan man gjøre med å gå inn på skigruppas hjemmeside, eller kjøpe en oblat. Det hadde vært flott om enda flere bidro med noen kroner, avslutter Gulliksen før en lang kveld og natt med ytterligere snøproduksjon til lysløypa i Frogn.