Gradering til svart belte i karate er en skikkelig festforestilling. Regissør, seremonimester og alle steds nærværende er selvsagt Sensei Simon. Ikke et belte får være feil knyttet. Ikke ei tå skal stå feilplassert på linja

Ordnung muss sein.

Etter den sedvanlige individuelle oppvarmingen ble klubbens medlemmer stilt opp. Etter rang og orden selvsagt. De som har hatt det svarte beltet lengst, stiller helt først. Og så videre helt ned til de aller nyeste medlemmene av klubben med sine hvite belter. Øyvind alias "Hjortefot" Ask stilte ikke opp i det hele tatt. Han hinker rundt med brukket fot, som skal være gipset i hele sommer.

Men før vi kom så langt, vanket det utrolige mengder suss, klapp og klem til bursdagsbarnet Simon. Om selvsagt gaver i fleng. Det spørs nok om ikke de to graderingene til svart belte ble de gjeveste gavene.

Omfattende

Espen Palmstrøm var ikke så rent lite nervøs før han gjorde sin entrè i Alværn ungdomsskoles gymsal onsdag ettermiddag.

– Jeg både håper og tror at dette skal gå bra. Jeg har trent ganske mye, og tror jeg kan alt jeg skal vise, sier Espen.

Og så begynte graderingen.

I starten står begge utøverne på gulvet samtidig, og utfører slag, spark og andre karateøvelser etter Simon Chilembos kommando. Når den seansen er over samles alle klubbens innehavere av svart betle seg i en krok, og blir enige om at begge øvelsene står til godkjent. Dette markeres ved at alle sammen dunker i gulvet.

Neste øvelse er kata enkeltvis. Til øredøvende stillhet fra den fullstappede gymsalen, viser begge utøverne programmene sine. Ny rådslagning og påfølgende dunking i gulvet fra gutta i dommerhjørnet. Neste sekvens er tenkt kamp mot en tenkt motstander.

– Ser du pistolen jeg holder i hånda, spør Simon. Begge guttene måtte innrømme det.

– Så spark den ut av hånda mi da. Og ikke stå der pirk med foten i lufta. Bruk kraft, kommanderer Simon. Men det ble dunking i gulvet fra svartbelte-gutta av den øvelsen også.

Til slutt var det kamp. Vi oppfattet det som semikontakt. For Simons vedkommende ble det i høyeste grad fullkontakt.

– Slå meg her nå, sier Simon, og peker på sine velutviklede brystmuskler. Slagene hadde ikke større virkning på Simon enn et glass vann ville hatt som vanningsanlegg i Sahara.

– Så slår du like hardt her, sier Simon, og peker på mellomgulvet sitt. Etter tre-fire fulltreffere tar læremesteren timeout.

– Dere skal øve på å slå på et sted på kroppen der slagene har virkning, sier Simon, og hikster etter pusten.

Da siste øvelse var vist, og siste rådslagning med påfølgende dunking i gulvet fra dommerhjørnet var utført, var det høytidelig overrekkelse av svarte belter.

Og så kunne Espen og Jonatan ta plass blant svartbeltene i Nesodden Karateklubb.

Framtida

Nesodden Karateklubb teller et sted mellom 60- og 80 medlemmer som trener jevnlig. Vi har ikke sett utøvere fra Nesodden Karateklubb på mange resultatlister fra stevner i det siste.

– Kapasiteten på trener- og ledersiden er ikke stor nok i øyeblikket. Vi prioriterer trening her hjemme. I alle fall ut denne sesongen. Men vi jobber med saken, og håper vi kan gi et konkurransetilbud neste sesong, sier bursdagsbarn Simon Chilembo.