(GD.NO): Tilsynet har kartlagt prismønsteret for drivstoff fra oktober i fjor til september i år.

Kartleggingen viser blant annet at drivstoffselskapene som hovedregel har satt opp prisen på bensin og diesel to ganger i uken, noen ganger tre.

Prisøkningene har skjedd på ulike ukedager, men tirsdag og fredag har vært de vanligste dagene, skriver de på sine egne nettsider.

– Mye å spare

– Vi har det siste året sett rekordhøye drivstoffpriser. Det kan imidlertid være mye penger å spare dersom man følger med på prisbildet lokalt. Passerer man en bensinstasjon og ser at prisene plutselig har blitt flere kroner høyere, er det greit å vite at neste prisøkning mest sannsynlig vil skje om tre dager, sier nestleder ved avdeling for bygg, industri og energi i Konkurransetilsynet Marita Skjæveland.

– Prisen er på det laveste rett før prisøkningen, og det er derfor lurt å fylle tanken rett før drivstoffaktørene setter opp prisene.

Prisene har, ifølge kartleggingen vært lavest tirsdag og fredag morgen.

Mange faktorer

Prisene styres av det internasjonale markedet, men også av konkurransen i Norge. Konkurransetilsynet skriver at prisløftene skjer over hele landet samme dag, men ikke på alle stasjoner på samme tidspunkt.

– Når prisløft skjer på hverdager øker de første bensinstasjonene som regel prisene klokken 10, i helgene skjer det enda tidligere. Prisene er på det laveste rett før prisøkningen på disse stasjonene, men også etterpå vil en kunne finne lave priser på de stasjonene som venter noen timer med å øke sine priser. I disse timene kan det være mye å spare ved å velge stasjoner med lavest priser, sier økonom Stig Torje Bjugn i Konkurransetilsynet.

Drivstoffaktørene følger nøye med på hverandres priser lokalt. Når noen stasjoner setter ned prisen følger de andre stasjonene i nærheten som hovedregel etter relativt raskt.