Gå til sidens hovedinnhold

Ta debatten, lokalpolitikere!

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Inn mot ferien kom Erna Solberg med et hjertesukk i et intervju med Dagbladet. På spørsmål om hun irriterer seg over den rettmessige kritikken hun har fått i saken om innstramminger i kvinners rett til abort, svarte hun: «De kritiserer meg for smått og stort og irrelevante småting, det er en måte å dra ned statsministeren». Hun mente også at opposisjonen sender henne for mange «tåpelige brev», beklaget seg over at hun måtte mene noe om «alt mellom himmel og jord» og hevdet at all denne urettferdige kritikken kommer fordi hun er «et sterkt kort». For å bruke noen ord fra Solberg selv: Jeg ville ikke brukt de ordene.

Solberg bommer på mye i dette svaret. Fordi for folk som blir som rammet av politikken Erna Solberg fører, er ikke dette «irrelevante småting». Kritikken kommer fra helt vanlige folk som blir påvirket av eller er uenige i høyreregjeringens politikk. Som endringene i abortloven. Som mottakere av arbeidsavklaringspenger som kastes ut i fattigdom. Som at Høyre nekter vanlige arbeidsfolk en rettferdig pensjon.

I demokratiet vårt er det naturlig med flere meninger, og vi må kunne forvente at et faktisk regjeringsparti står opp for politikken de gjennomfører. Men under Erna Solberg har Høyre derimot lagt seg på en linje der andre meninger og kritiske røster mot urettferdig politikk avfeies med anklager og avledningsmanøvre. Det kan se ut som høyreregjeringen er redd for politisk debatt. Kanskje fordi konsekvensen av høyrepolitikken er økende forskjeller på folk, nedleggelser av arbeidsplasser flere steder i landet og svekkelse av grunnleggende friheter til tjenester der du bor?

På vei inn i en valgkamp der lokale saker og spørsmål står øverst på agendaen, vil jeg derfor oppfordre alle landets lokalpolitikere til å velge den motsatte veien av Erna Solberg og hennes regjering. Ta heller den politiske debatten! Lytt til folk, deres utfordringer og synspunkter og ta problemene på alvor. Og la valgkampen handle om hvordan folk faktisk blir påvirket av politikken. Det vil komme både lokalsamfunnet, velgerne og demokratiet til gode. Med mer av denne typen debatt i Norge kan vi se at vi kan bedre den økonomiske tryggheten til en million nordmenn med å sikre at alle får pensjon fra den første krona vi tjener uansett hva vi jobber med, vi vil se at det er bra for oss alle å forsterke arbeidsmiljøloven, ikke svekke den, for flere faste jobber og at det er bra at ungene våre får skolemat i løpet av dagen. Demokratiet fungerer godt både lokalt og nasjonalt når vi gjennom samfunnsdebatten får fram hvordan vi kan skape et bedre samfunn for det breie lag av befolkninga.

Kommentarer til denne saken